sunnuntai 7. elokuuta 2016

10 vinkkiä päiväkodin aloitukseen

Luin keväällä bloggauksen päiväkodin aloitukseen liittyen. Tällaista bloggausta olisin itsekin kaivannut päiväkotielämän alkaessa, joten ajattelin, että voisin itsekin kirjata ylös omat vinkkini päiväkodin aloittamiseen liittyen - jos näistä olisi jollekin muulle hyötyä; nyt kun päiväkotielämä syksyn myötä on monella alkamassa. :) Pitkälti tosin vinkkini ovat samoja kuin lukemassani bloggauksessa - mutta ne nyt oikeastaan ovat ne tärkeimmät vinkit!


1) Kysy

Tämä on ehdottomasti tärkein vinkki!
Vaikka kuinka googlettaisit päiväkotiin liittyviä asioita, juttelisit tuttavien kanssa ja kuuntelisit muiden vinkkejä, ei niistä välttämättä ole hyötyä. Joka päiväkodissa toimitaan hieman eri tavoin; omat tavat, rytmit ja toimintamallit. Esimerkiksi itse olen yrittänyt googlettaa ulkoilun pakkasrajaa sekä flunssaisen lapsen viemistä päiväkotiin - kumpikin asia oli sellainen, johon (oikea) vastaus löytyi vasta päiväkodin tädeiltä kysymällä. 
Etenkin päiväkodin aloitusvaiheessa niitä tyhmiä kysymyksiä ei varmastikaan ole - itsehän menin viimeiselle tutustumiskäynnille kysymyksiä täynnä olevan muistilapun kanssa, jottei mikään asia varmastikaan jää askarruttamaan. Siitä huolimatta uusia kysymyksiä on tullut eteen päiväkotielämän edetessä.

2) Vaatteiden nimikointi

Tästä kirjoitin oman bloggauksensa aiemmin, mutta tiivistetään tärkein tähän.
Vaatteet kannattaa ehdottomasti nimikoida - aina. Vaikkei sinua haittaisi, että jokin vaate hukkuu, nimikointi helpottaa päiväkodin tätien työtä. 
Vaatteiden nimikointi kannattaa aloittaa ajoissa - ellet sitten halua käyttää puolta vuotta siihen, että joka aamu tarkistat, onko vaatteessa nimi vai ei. Itse nimikoin kaikki vaatteet kerralla ennen päiväkodin alkua ja olen pyrkinyt nimikoimaan uudet vaatteet ennen kaappiin laittoa (pakko myöntää, että aina ei ole muistanut). 
Nimikoinnissa on monia tapoja, mutta itse tykkään liimattavista tarroista - niiden ohella olen käyttänyt haavateippiä villasukkien sekä tumppujen ja sormikkaiden nimikointiin. Ja meiltä on tosiaan vaan kaksi vaatetta hukkunut päiväkotielämän aikana; molemmat nimikoimattomia... Kadonneita sukkia ei ole koskaan ilmaantunut mistään, mutta sormikkaat löytyivät päivän etsinnän jälkeen (Meean takin hupusta :D ). Meille sen sijaan on muutamaankin otteeseen tullut toisten vaatteita; yhdet housut olivat sellaiset, joissa olevaa nimeä ei päiväkodin lapsikatraasta kuulemma edes löytynyt!



3) Vaihtovaatteiden määrä

Tämä on asia, johon minulla ei vieläkään ole täydellistä vastausta. Vaihtovaatteiden määrä on lapsikohtaista ja liittyy aika paljon myös lapsen ikään. Koska päiväkodissa kannustetaan itsenäiseen syömiseen, etenkin pienemmillä lapsilla vaatekerta per päivä ei aina riitä. Meillä on lähes jokaisen päivän päätteeksi vähintäänkin marjakiisseliä rinnuksilla ja välillä sattuu niitä yllättäviä katastrofeja. Esimerkiksi kerran Meea käveli eskareiden lattialla kuivumassa olleiden maalausten päälle - kahdesti; ensin tossuilla ja tädin pestessä tossuja vielä sukkasillaan. Itse olen pakannut mukaan yleensä yhden vaihtovaatekerraston sekä keleistä riippuen myös yhden kerraston ohuempaa/paksumpaa vaatetta.

4) Vaatteiden määrä ja laatu

Ainakin meillä vaatekaapin sisältö muutti muotoaan päiväkodin alkaessa. Kun päiväkotielämä alkoi marraskuussa, kasvoi collareiden ja ns. tavallisten pitkähihaisten paitojen määrä vaatekaapissa ja tunika+leggarit -yhdistelmän käyttö jäi vähäisemmäksi (puhumattakaan mekkojen käytöstä!). Edelleenkin perusvaate (eli paita+housut) on sellainen, mitä useimmiten päiväkotiin tulee puettua.
Lisäksi olen pyrkinyt jättämään ne kaikista ihanimmat vaatteet kotiin; ihan jo siitäkin syystä, että päivän paidan kauluksessa ollut mustikkakeitto ei välttämättä enää lähde pesussa pois - ja etenkin nyt kesäkeleillä hiekkalaatikon tohinoissa polvet kuluvat puhki nopeasti. Siistiä ja puhdasta, mutta ei kuitenkaan niitä kaikkein ihanimpia (ja kalleimpia) vaatteita. 
Lisäksi vaatteiden määrä pitää olla kappalemääräisesti suuri - meillä vaatekerta menee päiväkotipäivän jälkeen yleensä suoraan pesuun, välillä voi mennä useampikin vaatekerta päivässä. Koska en jaksa ihan joka päivä pestä pyykkiä, vaatetta on oltava paljon! Ja siksi onkin välillä panostettava sisävaatteissa enemmän määrään kuin laatuun...



5) Ulkovaatteet

"Säänmukaiset ulkovaatteet" taisi lukea jossain meidän päiväkodin ohjeistuksessa. Kun säät vaihtelevat yhden päivänkin aikana suuresti, onpa helppoa valita ne säänmukaiset vaatteet. Itse olen ratkaissut tämän "mitä enemmän, sitä parempi" -ajattelulla; olen nimittäin monesti pakannut päiväkotiin mukaan kahdet erilaiset ulkovaatteet.
Esimerkiksi keväällä/kesällä Meealla oli päiväkodissa mukanaan ulkoilutakki+housut, fleecetakki ja huppari. Aamulla puin päälle ulkoillessa mukavan pitkähihaisen (jos siis ulkoillaan ilman takkia) ja lisäksi porottavan auringonpaisteen varalle vaihtovaatteiden joukossa on myös pari t-paitaa.

6) Reppu, tossut ja unilelu

Siinäpä ne tavarat, joita vaatteiden lisäksi päiväkotiin tarvitsee mukaan. Repussa kulkevat vaihtovaatteet, tossut puetaan jalkaan joka aamu ja unilelu on turvana päikkäreille mennessä. Alkuvaiheessa mukana repussa kulki lisäksi pieni valokuva-albumi, jossa oli ikävän yllättämisen varalle kuvia läheisistä; ilmeisesti tälle ei kuitenkaan ollut tarvetta, sillä Meea sopeutui päiväkotielämään niin mainiosti. Kesällä reppuun on lisäksi pakattu aurinkolasit, aurinkorasva ja juomapullo.
Näissäkin käytännöt vaihtelevat; esimerkiksi meidän päiväkoti toivoo päiväkotiin vietävän unilelun, jonka voi jättää sinne. Näin unilelua ei tarvitse kuljetella edestakaisin, eikä tule tilannetta, että rakas unilelu olisikin unille mennessä väärässä paikassa. Toki tämä vaatii sitä, että lapsella pitää olla kaksi erillistä rakasta lelua - ellei satu löytämään kaksosta unilelulle jostain.



7) Vaipat, rasvat ja lääkkeet

Eli tavarat, jotka pitää itse ostaa päiväkotiin; yhdelle tutulle tuli nimittäin yllätyksenä, että päiväkoti ei ole ns. täysihoitola, vaan vanhemmat ostavat itse vaipat sinne! Vaippojen lisäksi vanhemmat tuovat päiväkotiin myös perusrasvat ja mahdolliset lääkkeet. Esimerkiksi itse ostin Meean atooppista ihoa varten oman voidetuubin päiväkotiin jätettäväksi; näin sitä ei tarvitse joka päivä muistaa pakata mukaan.

8) Varmista erityistarpeet ajoissa

Meillä "erityistarpeet" tarkoittivat ruoka-aineallergioita, mutta se voi olla jotain muutakin.
Ainakin itselläni nimenomaan neidin ruoka-aineallergia (etenkin se maitoallergia!) oli asia, jota stressasin etukäteen eniten päiväkotielämän starttaamisessa. Mutta kun asioita käytiin läpi heti ensimmäisestä tutustumiskäynnistä lähtien ja muun muassa sain jutella keittiöhenkilökunnan kanssa suoraan allergioista (ja jopa pyydettiin listaamaan Meean lempiruuat, jos joutuvat tekemään kokonaan eri ruuan Meealle!), oli päiväkodin aloittaminenkin paljon helpompaa. Ja se mahdollisimman ajoissa selvittäminen oli hyvä juttu tässäkin, sillä päiväkotiin vaadittiin neuvolasta todistus allergioista ennen hoidon aloittamista.

9) Tutustumiskäynnit

Mitä tutumpi paikka on, sitä helpompi sinne on mennä - ja jäädä sinne yksin. Joissain päiväkodeissa tutustumiskäynneille on olemassa oma kaavansa, josta ei voi poiketa. Meillä tutustumiskäyntejä sai tehdä niin monta kuin halusi ja me ilmeisesti tehtiinkin niitä keskivertoa enemmän; ensimmäisen kerran jo kaksi kuukautta ennen päiväkodin alkamista! Kun olin joustavalla hoitovapaalla, oli kotipäiviäkin 2-3 viikossa ja päiväkodissa oli helppo käydä. Ja kun siellä oli käynyt monesti, oli niin paikka, rutiinit kuin täditkin tulleet tutuksi - niin äidille kuin tyttärellekin.
Sanoisin, että tutustumiskäyntejä ei voi tehdä liian montaa ja niitä ehdottomasti kannattaa tehdä!



10 ) Tyydy siihen, ettet voi tietää kaikkea heti

Vaikka kuinka yrittäisit ottaa selvää asioista etukäteen ja valmistautua kaikkeen, ei se vaan onnistu. Uusia tilanteita tulee eteen päiväkotiuran edetessä; välillä niistä selviää yritys-erehdys -periaatteella, välillä kysymällä. Esimerkiksi vaihtovaatteiden riittävä määrä selvinnee ensimmäisten päiväkotiviikkojen myötä; flunssaisen lapsen hoitoon viennin perusperiaatteet ensimmäisen flunssan iskiessä. Edellen painotan kohtaa 1; jos et tiedä jotain tai epäilet omaa arviotasi, kysy. Päiväkodissa kyllä tiedetään!

Puuttuuko joku tärkeä vinkki päiväkotiarjen aloittamiseen liittyen?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

4 kommenttia:

  1. Kääk! Meilläkin on päivähoitoon paluu huomenna!

    VastaaPoista
  2. Tosi hyviä vinkkejä niitä tarvitseville :)

    Muuten jännää tuo lasten sopeutuminen. Meillä lapsi itkee vieläkin lähes joka aamu eikä millään haluis jäädä hoitoon :/ on ollut siellä siis jo 9kk. Mutta hoitajat ylistävät kuinka hyvin hoidossa päivät on menneet ja kuinka puhelias poika hoidossa on. Jotenkin se jääminen nyt vaan on vaikeaa hänelle :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Meillä on kyllä yllättävän kivuttomasti mennyt tuo päiväkotielämä. Yksi itkuinen viikko oli alkuvaiheessa (viikon sairastelun ja pk:sta poissaolon jälkeen); sen jälkeen on muutamana aamuna pidempien poissaolojen (esim. joululoma) jälkeen itkeskellyt, mutta tosi reippaasti kyllä jäänyt. Ja monesti siis iltapäivällä ei haluaisi kotiin, kun pk:ssa olisi niin kivaa kavereiden kanssa touhuta. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!