keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Äitiyspakkaus - mitä tuli käytettyä?

Uuden äitiyspakkauksen julkistuksen jälkeen aloin itsekin pohtimaan, oliko pakkauksesta hyötyä. Paljonko sen tavaroita tuli käytettyä ja olisiko ollut kannattavampaa ottaa äitiysavustus rahana.

Äitiyspakkauksen suurin ongelma on suuret vaatteet. Harvalle vastasyntyneelle (mikään!) pakkauksen vaatteista on sopiva. Meillä reilun kahden kuukauden iässä oli pystytty äp-vaatteista käyttämään vain muutamaa

Nyt kun kaikki vaatteetkin ovat joko sopivia tai pieniä, voi realistisemmin arvioida äitiyspakkauksen hyötyä. Jonkin verran pakkauksen sisältöä kun tuli käytettyä.

Mitä ja miksi?


Toppapuku. Vaikka tämä oli kuosinsa puolesta yksi inhokeistani, tuli tätä käytettyä aika paljon. Toppapuku oli vähän reilu talven tullessa, mutta kääntämällä hihojen ja lahkeiden "tumppuosat" kiinni, haalari menetteli jo silloin. Talven edetessä se oli juuri sopivan kokoinen ja menee meillä varmasti kevääseen asti. Vaikka ostin käytettynä edellisvuoden äp:n haalarin (koska uuden kuosi oli karmea ja sain vanhan haalarin+kaksi villahaalaria vitosella), ei sitä tullut pidettyä päällä kuin kahdesti. Kuitenkin sitten kallistuin aina pukemaan tämän uuden haalarin; aluksi ehkä osittain siksi, että se oli uudesta pakkauksesta. Myöhemmin silmä tottui kuosiin, eikä tuo niin kamalalta (ainakaan kauempaa katsottuna) näytä. Ja haalarinahan tämä on ihan loistava; kaksoisvetoketju, käännettävät tumppuosat, hyvä huppu, jalkalenkit...

Tällä haalarilla on pärjätty hvyin koko talvi!

Toppatumput ja töppöset. Näitä on myös käytetty koko talvi. Muita vastaavia ei edes ole, hanskoistakin vaan rukkasmallisia, jotka on hankalampi pukea. Kun ei neiti vielä kävele, nämä ovat palvelleet hyvin tämän talven ulkoiluissa. 

Vanuhaalari. Syksystä eteenpäin plussakeleillä tai vastaavilla (lue: kelit, jolloin toppahaalari on liian kuuma) on käytetty tätä sekä toista vastaavan paksuista ja kokoista haalaria, jonka ostin kirppikseltä. Vanuhaalari (tai siis ne molemmat) jäi alkuvuodesta pieneksi, mutta siihen asti palveli kyllä erinomaisesti! Syksyllä mahtui villahaalari hyvin alle, niin pystyi kylmemmilläkin keleillä käyttämään.

Vaikka tämä onkin turkoosi, ei näytä yhtään liian poikamaiselta. Ainakaan tähän pipoon yhdistettynä. :)

Makuupussi. Jonkin verran tuli käytettyä makuupussia vaunuillessa, mutta ikävä kyllä käyttö jäi aika vähäiseksi. Meea siirtyi vaunuista rattaisiin syksyllä - eikä kesähelteillä makuupussia tarvittu. Rattaisiin makuupussi ei sovellu, koska siinä ei ole reikiä viisipistevaljaille ja talvea varten ostettiinkin kunnon lämpöpussi. Muistaakseni muualla kuin vaunuissa makuupussi ei ollut käytössä, joten käyttökertoja ei loppujen lopuksi kovin montaa ollut. Käytännössä siis touko-kesäkuun vaunuilut - eli kohtuullisen vähälle käytölle jäi.

Aappa-makuupussi oli käytössä jo ihan pienenä. <3

Yöasut. Vaatteista yöasut olivat meillä varmaan eniten käytössä. Nukkuessa ei poikavärit haittaa? :D Turkoosiraidallinen yökkäri oli itseasiassa yksi lemppareista, heppakuvioista käytettiin vähän vähemmän, kun siinä ei ollut teriä jaloissa.

Syöttötuolia testaamassa ekaa kertaa - silloin oli yökkärissä vielä kasvunvaraa. :)

Bodyt. Muiden vaatteiden osalta bodeja käytettiin eniten. Etenkin orava-aiheiset bodyt olivat käytössä, samoin nuo valkoiset. Ällö oranssi bodykin taisi päästä päälle pari kertaa (ainakin kuvista päätellen). Potkarit puolestaan jäivät aika lailla käyttämättä, koska ne olivat sopivankokoisia Meealle vasta puolen vuoden iän jälkeen - jolloin ei enää potkarit olleet se kätevin vaatevaihtoehto. Eikä puolipotkareitakaan taidettu pitää - näitä yksivärisiä tosin oli meillä niin isot pinot, etten ole ihan varma, mitkä oli äitiyspakkauksesta ja mitkä jostain muualta.

Tämmösen bodyn oisin voinut ostaa itsekin.
Oravakuosia. 
Täähän näyttää jopa hyvältä, kun sopii ruokalapun väreihin. Vielä kun ois bataattia sormiruokana. :D

Pikkusukat ja tumput. Nämä sisäkäyttöön tarkoitetut sukat ja tumput olivat ihan parhaat! Ne oli meillä päällä lähes aina Meean ollessa ihan pieni - mitkään muut kun eivät pysyneet päällä. :D Ne paksummat sukat ja tumput taisi ehtiä päälle kerran ja pipot jäivät täysin käyttämättä, kun olivat syksyyn mennessä jo pieniä.

Viiden päivän ikäinen pikkuneiti esittelee tumppujaan. <3

Pussilakana. On ollut käytössä ja on edelleen - yhdessä niiden kymmenen muun pussilakanan kanssa. Ei ehkä lempparipussilakana, mutta kärkikolmikossa - eli tulee aika useasti laitettua sänkyyn.

Kylpypyyhe. Tämän pyyhkeen lisäksi ostin kaksi muuta samanmallista pyyhettä, joita sitten kierrätetään. Vauvauintiaikaan pyyhkeille oli enemmänkin tarvetta (mukaan tarvittiin aina kaksi), nyt pärjäisi kahdellakin pyyhkeellä periaatteella "toinen käytössä, toinen pyykissä".

Pyyhe on tullut tarpeeseen.

Lelut. Äitiyspakkauksen mukana tullutta kirjaa on nyt viime kuukausina luettu (ja leikitty) enemmän. Kuvat ovat ihanan värikkäitä ja kirja onkin Meean yksi lemppareista - ihan jo silloin, kun katsellaan vaan kuvia, eikä lorutella mitään. Purulelu on ollut myös tosi tarpeellinen; alkuperäisen tuhoutuessa (ei kestänyt, kun mies keitti sen kattilassa tuttipullojen kera...) ostettiin toinen tilalle ja myöhemmin saatiin vielä yksi lahjaksi. Huippuhyvä apuväline hampaiden tullessa. :)

Ekojen hampaiden tehdessä tuloaan oli vielä äp:n purulelu hengissä. :)

Tarvikkeet. Yleisesti nämä tarvikkeet ovat ehkä parasta äitiyspakkauksessa. Säästyipähän joltain mietinnältä raskausaikana vauvatarvikkeita ostaessaan - ja pohtiessaan, mikä on tarpeellista. Kynsisakset ja hiusharja ovat olleet varmaan eniten käytössä, mutta kyllä muitakin on käytetty. :) Kylpymittari tosin on nyt jäänyt käytöstä pois, kun veden lämpötilan arviointi onnistuu jo kokemuksen syvällä rintaäänellä. :) Kestovaippa taitaa olla ainoa, joka on vielä tuliterä. Niin ja ne pakkauksen liivinsuojat olivat niin hyvät, että tilasin niitä verkkokaupasta lisää!

Kaikkineen siis äitiyspakkauksessa tavaroita, jotka olisi joka tapauksessa joutunut ostamaan, olivat:
 • toppahaalari
 • toppatumput ja -töppöset
 • vanuhaalari
 • pikkusukat ja tumput
 • kylpypyyhe
 • purulelu
 • kynsisakset
 • hiusharja
 • kylpymittari
 • hammasharja
 • liivinsuojat
Sisävaatteita ja pussilakanaa en tähän listaan laske, koska sitä vaatetta riitti ilman äitiyspakkaustakin - eikä läheskään kaikki vaatteita tullut käytettyä juuri lainkaan. Samaten kirja ja makuupussi eivät olisi olleet ihan välttämättömiä hankintoja.

Joku fiksumpi voi laskea noille suurpiirteisen hinnan. Olinko fiksu ottaessani äitiyspakkauksen vai olisinko 140 eurolla (tms?) ostanut ylläolevien lisäksi vielä muutakin?

Toki tähän täytyy laskea myös tunnearvo mukaan; äitiyspakkauksen säästöön otettavat tavarat tuottavat toivottavasti Meealle vielä aikuisenakin iloa - toisin kuin se 140 euroa.

Mitä tavaroita käytit itse äitiyspakkauksesta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!