maanantai 16. helmikuuta 2015

Turvaistuinviidakossa

Olen törmännyt yllä olevaan otsikkoon lukuisia kertoja googletellessani turvaistuinasioita. Termi on täyttä totta, sillä turvaistuinten maailma on melkoinen pusikko ja sitä oikeaa täydellistä istuinta metsästäessä tarvitsisi vähintään viidakkoveitsen tai jalkajousen.

Huhhuh mitä hommaa. 

Koska turvaistuin oletettavasti on käytössä muutaman vuoden (mahdollisesti jopa neljään ikävuoteen asti!), olisi hienoa löytää oikeasti hyvä istuin. Eikä sellaista, jonka havaitsisi muutaman kymmenen käyttökerran jälkeen huonoksi (lapsi ei viihdy siinä, se on tosi hankala käyttää tms) ja joutuisi investoimaan uuteen istuimeen. 

Turvallinen, vähän tilaa vievä, helppokäyttöinen, säädettävä, helppo asentaa, omaan autoon sopiva, hyvännäköinen, kestävä... Löytyyhän näitä kriteerejä. Tärkeimpänä tietysti se, että juuri se oma lapsi viihtyy juuri kyseisessä istuimessa - helpommin sanottu kuin testattu. 

Itse pomppasin tähän viidakkoon melko noviisina. Joo, meillä on turvakaukalo ja tutkittiin silloin eri vaihtoehtoja. Päätös kaukalosta tehtiin kuitenkin enemmän vaunujen perusteella; lopullisissa vaunuvaihtoehdoissa oli kaikissa turvalliselta vaikuttava travel systemillä kiinnitettävä turvakaukalo, joten vaunujen valinnan ratkaisi muut kuin turvakaukalon ominaisuudet. Itse asiassa meidän valitsemiin Britaxin vaunuihin sopi travel systemillä useampi kaukalo, joista sitten valittiin se turvallisin (ja kallein).

Istuimia testaamassa; pikkuneiti peukuttaa omaa suosikkiaan. :)

Mistä sitä tietoa sitten voi hakea - ja mistä olen sitä hakenut?

Kauppojen tai valmistajan verkkosivut. Tästä lähdin liikkeelle. Olen kahlannut läpi sekä paikalliset että muutaman muunkin liikkeen verkkosivut ja etsinyt varteenotettavia vaihtoehtoja. Tuotekuvaukset vaihtelevat kauppojen välillä, mutta niitä yhdistämällä saa melko kattavan kuvan. Mitään moitteitahan näiltä sivuilta ei löydy, joten ihan puolueetonta kuvausta täältä ei saa. Perustoiminnot kuitenkin löytyvät helposti.

Myyjän opastus. Käytiin lauantaina kiertämässä paikallisissa liikkeissä ja saatiin myyjiltäkin apuja valintaan. Meillä oli aika selvillä omat suosikit jo kauppaan mennessä ja myyjät esittelivät sitten näitä. Eivät alkaneet tuputtamaan muita vaihtoehtoja; ilmeisesti oltiin osattu jo etukäteen valita ne kalleimmat ja ne kaupalle tuottoisimmat mallit.
Myyjältä saa hyvän avun toiminnallisuuksien esittelyyn, istuimen kiinnitykseen jne. Ainakin itselle nämä turvaistuimet näyttivät ihan erilaiselta, kun ne näkee luonnossa. 

Autoliiton testit. Autoliiton sivuilla on testattu jokseenkin kaikki turvaistuimet. Testeistä saa faktatietoa turvallisuudedta, mutta ihan yksiselitteisiä testit eivät ole. Turvallisuuden lisäksi testeissä painotetaan muitakin asioita; vaikka turvallisuus olisi huippuluokkaa istuimella, joka jostain muusta on saanut huonot arvosanat, voi kokonaisarvosana olla tyydyttävä. Lisäksi istuimet testataan huonoimmissa mahdollisissa olosuhteissa (eli kasvot menosuuntaan), joka käytännössä tarkoittaa sitä, että palkki-istuimet ovat testin kärkisijoilla. Muitakin (parempia) testejä on olemassa, mutta itse en tällä kertaa ehtinyt niihin tutustua.

Nettikeskustelut ja some. Itsekin kysyin loppusuoralla apuja parin turvaistuimen välillä yhdessä fb:n vauvaryhmässä - ja seurasin lukuisia keskusteluja aiheesta facebookissa. Netin keskustelupalstoiltakin löytyi vanhempia jutteluita aiheesta. Huonoin puoli tässä on se (etenkin somessa), että useimmat ainoastaan kertovat oman turvaistuimensa merkin. Piste. Osa sentään lisää perään "on paras, suosittelen!" 
Vaikka sekin kertoo jo jotain, että tiettyä istuinta kannatetaan eniten, itse kaipaisin jotain lisää. Miksi istuin on paras, mikä siinä on erityisen hyvää, onko kokemusta muista istuimista, miten lapsi viihtyy siinä... Etenkään huonoja puolia (omasta) istuimesta harvoin nettikeskusteluissa esitetään. 

Bloggaukset. Itse sain eniten apuja lukemalla googlella löytyneitä bloggauksia aiheesta. Eli kiitos vaan teille, jotka turvaistuinviidakosta olette jaksaneet kirjoittaa! Erityisesti eräs kirjoitus, jossa käyttökokemuksen perusteella kumottiin lähes kaikki Autoliiton testin negatiiviset asiat, puhui hyvin tämän istuimen puolesta! Tästä syystä jatkobloggauksena itselläkin tulossa meidän kärkikolmikon esittelyt sekä mihin istuimeen päädyttiin - hetken käytön jälkeen myös käyttökokemusbloggaus! :)

Omaan autoon testaaminen. Ihan ehdoton juttu! Vaikka auto saattaisikin sen parin vuoden aikana vaihtua, niin kannattaa sitä istuinta käydä testaamassa ainakin tähän nykyiseen autoon. Ja miksei vaihtovaiheessa myös siihen tulevaan biiliin. Jotkut istuimet vievät runsaasti tilaa, jotkut ovat matalammalla (lapsi ei näe ikkunasta ulos), jotkut eivät mahdu sopuisasti useamman turvaistuimen rinnalle jne. Tämän vuoksi en itse voisi tilata netistä istuinta a) näkemättä sitä livenä ja b) testaamatta sitä autoon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!