keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Turvaistuinta ostamassa: oma kärkikolmikko

Turvaistuimen valinta on yksi vaikeimmista valinnoista lastentarvikkeiden saralla. Pitkä käyttöikä, turvallisuus-aspekti, käyttömukavuus, koko, ulkonäkö... Hirveästi eri asioita, joita pitäisi ottaa huomioon.

Tässä vaiheessa lastentarvikevalintoihin osaa jo uhrata aikaa, koska mahdolliset aikana-ennen-vauvaa tehdyt valinnat ovat voineet olla vääriä. Nyt vauva-arkea jo jonkin aikaa elettyään osaa suhtautua tarvikkeiden valintaankin hieman eri näkökulmasta.

Omina kriteereinä turvaistuimen valinnalle olivat:
 • Isofix-kiinnitys (koska se on turvallisempi ja koska sekä meidän että isovanhempien autoista löytyy Isofix)
 • Selkä menosuuntaan JA kasvot menosuuntaan (ensisijaisesti tarkoitus siis pitää selkä menosuuntaan, mutta matkapahoinvoinnin yms varalta on hyvä, että istuin on mahdollista kääntää toisinkin päin)
 • Turvallinen
 • Mahdollisimman pitkä käyttöikä
 • Sopii myös pitkälle lapselle


Koska halusin päästä näkemään istuimen livenä ja testaamaan sitä meidän autoon, rajautui valinta niihin istuimiin, jotka löytyvät Jyväskylän liikkeistä. Kaikkineen vaihtoehtoja oli viisi; isofix- ja/tai käännettävyys-kriteerin hylkäämällä olisi löytynyt roimasti lisääkin. Mutta pidettiin kaikista kriteereistä kiinni, jotta valinta helpottui.

Viiden mahdollisen istuimen joukosta kärkikolmikko erottautui googlen avulla ennen kauppojen kiertelyä - käytännössä nämä kolme olivat ne, joita edes harkittiin.

Sijalla 3: Klippan Triofix Recline


Tätä kotimaista istuinta kehuttiin monessa nettikeskustelussa ja istuin vaikuttikin oikein potentiaaliselta.

Istuinta voisi käyttää 18 kiloon asti selkä menosuuntaan ja 36 kiloon asti kasvot menosuuntaan. Tämä olikin itseasiassa tuosta kärkiviisikosta ainoa istuin, joka menisi yli 18-kiloiselle lapselle. Miinuksena tosin se, että sen 18 kilon jälkeen ei enää Isofix-kiinnitys ole mahdollista.

Kotimaisuus on aina plussaa, samoin taloudellisuus; tämä istuin kun säästäisi yhden juniorituolin hinnan, kun istuinta voisi käyttää 36 kiloon saakka. Aluksi luulin muutenkin tämän olevan huomattavasti edullisempi, mutta hintaan ei sisältynytkään jalusta; hintatasoltaan siis samaa luokkaa ykkössijan saavuttaneen istuimen kanssa.

Klippan Triofix Recline.


Tuoli oli aika samalla viivalla muiden kärkikolmikon istuimien kanssa siihen asti, kunnes kävimme kaupassa ja vertailimme istuimia keskenään. Ehkä juuri tuosta pitkästä käyttöiästä johtuen istuin näytti enemmän isompien lasten istuimelta. Sivusuojat olivat hyvät (varmaan parhaat kärkikolmikossa), mutta istuma-asento mielestäni enemmän parivuotiaalle kuin alle vuoden ikäiselle suunnattu.

Kaupassa testattiin tuolissa istumista, mutta ei siitä tullut kuin itkua. Muissa istuimissa Meea istui sekä liikkeessä että autossa huomattavasti paremmin ja istuma-asentokin näytti viihtyisämmältä. Siksi ei tätä istuinta edes testattu omaan autoon, kun karsittiin se jo liikkeessä pois vaihtoehdoistamme.

Jos turvakaukaloa olisi voinut käyttää pidempään (kilojen puolesta se vielä menisi meille kolme kiloa, mutta pituus on tehnyt tiukkaa jo vuodenvaihteesta asti), ehkä tämä voisi olla hyvä valinta vuoden-puolentoista ikäiselle seuraavaksi istuimeksi. Mutta ei sopinut tällä kertaa meille.

Sija 2: Cybex Sirona


Tämä tuntui alunperin ykkösvaihtoehdolta - kaikkien muiden ominaisuuksien paitsi hinnan osalta. 

Sironaa kehuttiin eniten some-keskusteluissa ja aika moni tuoreista äideistä tuntuu tämän istuimen ostaneen. Vaikutti tosi hyvältä ja ainoana miinuksena tosiaan tuo hinta; 600e turvaistuimesta on melko suolaista, kun hyvän saa monta sataa halvemmallakin. 

Okei, tämän olisi voinut saada 150e halvemmalla tilaamalla Saksasta tai Virosta, mutta oisihan siinä ollut oma säätönsä ja odottelunsa. Etenkin kun en osaa saksaa, eikä muutamilta selaamiltani sivustoilta löytynyt kielivariaatioita. :D

Cybex Sirona.


Liikkeessä sitten todettiin, että ehkei tämä sittenkään kaikesta huolimatta ole se meidän istuin.

Ulkonäöltään Sirona on tosi kuppimainen ja minusta ainakin ihan vauvaistuimen näköinen. Livenä näyttää turvakaukalolta vielä enemmän kuin tuossa kuvassa. Jos Klippan olisi hyvä isommalle lapselle, niin Sirona oisi hyvä nimenomaan alle vuosikkaalle. Mutta en tiedä, miten parivuotias enää siinä viihtyisi, ainakaan lepoasennossa. Lisäksi istuin jää melko matalalle autossa, joten pieni lapsi ei kyllä näe lainkaan ulos ikkunasta.

Yhtenä huonona puolena oli myös se (joka ei ainakaan minulle täysin nettikuvauksista ja -keskusteluista selvinnyt), että kasvot menosuuntaan käytettynä istuin on palkki-istuin. Toki palkki lisää turvallisuutta, mutta itsestä tuntuu, että palkin kanssa olisi hankala istua ja matkustaa. Lisäksi - kuten myyjäkin totesi - ihan pientä lasta ei palkin kanssa voisi vielä istuttaa, tai ainakaan se ei olisi kovin miellyttävää, kun palkki tulisi niin korkealle. Joten selkä menosuuntaan matkustettaessa matkapahoinvoinnin tms iskiessä lähikuukausina olisimme pulassa tämän istuimen kanssa. 

Säädöt eivät muutoin piesseet meidän ykkösvaihtoehdosi päässyttä istuinta (yhtä helppoja kiinnittää niin istuin kuin lapsikin kumpaankin istuimeen), mutta yksi ominaisuus Sironassa on ehdoton plussa verrattuna muihin. Se nimittäin kääntyy autossa kiinni ollessaan sivuttain, eli lapsi on älyttömän helppo laittaa autossa istuimeen; kasvot ovat siis oveen päin istuimeen laitettaessa. Ei tarvitse pelätä pään kolauttamista ovenkarmiin eikä tuskailla selkä kippurassa viisipistevöitä kiinnitettäessä. En kuitenkaan ole valmis maksamaan tästä ominaisuudesta kahtasataa euroa; sen verran oli nimittäin hinnassa eroa Sironan ja meidän valinnan välillä. 

Hinta ei toki ollut ainoa syy valintaan; henkilökohtaisesti tykkäsin enemmän sen toisen istuimen muotoilusta ja minun silmääni se näytti turvallisemmalta. Meea myös tykkäsi istua siinä kaikista eniten! 

Sija 1: BeSafe Izi Combi X3


Oma valinta kohdistui siis tähän BeSafen istuimeen. 

Tätä kehuttiin erityisesti blogeissa ja yhdessä blogissa jopa kumottiin kaikki Autoliiton testin negatiiviset asiat. Tämä istuin oli tosi vahva suosikki jo lauantaiaamuna, kun lähdettiin liikkeitä kiertelemään; vähän sillä ajatuksella, että jos ei tämä ihan täysi susi oo Sironaan verrattuna, niin otetaan tämä. Ja niinhän siinä kävikin - tosin käännettävyyttä lukuunottamatta tämä oli kyllä ihan yhtä hyvä, ellei jopa parempi, kuin Sirona.

BeSafe Izi Combi X3.


Istuimen malli näytti omaan silmään mukavimmalta ja turvallisimmalta (niin isommalle kuin pienemmällekin lapselle) ja istuinta oli helppo käyttää. Erityisesti tykkäsin magneetein sivuun kiinnittyvistä turvavöistä; nykyisen turvakaukalon kanssa on välillä joutunut tappelemaan, kun vyöt meinaavat livahtaa lapsen selän taa sivuilta lasta istuimeen asettaessa, mutta tässä istuimessa sitä ongelmaa ei ole.

Kiinnittyi helposti autoon, eikä vienyt älyttömästi tilaakaan; suurinpiirtein saman verran kuin turvakaukalokin. Tässä istuimessa lapsi myös on aika korkealla, eli pienikin lapsi näkee hyvin ikkunasta ulos. Esimerkiksi Sironaan verrattuna lapsi istuu paljon korkeammalla, joka minusta ainakin on hyvä juttu - eipähän tule tylsää automatkoilla, kun voi katsella maisemia. :)

Vaikka kallistus onkin istuimissa kuvissa hieman eri, näkee tästä silti ne korkeuserot aika hyvin. Vasemmalla siis Izi Combi ja oikealla Sirona. 


Kyseisestä istuimesta on tullut markkinoille jo uusi X4-malli. Liikkeestä tätä ei vielä löytynyt, mutta ilmeisesti näiden välillä ei ihan älyttömiä eroja ole, joten emme katsoneet tarpeelliseksi ostaa sitä uudempaa mallia. Kaiken lisäksi - varmaan juuri tästä johtuen - tämä poistuva malli oli alennuksessa, eli hintaa jäi vain 400 euroa - normaalihinta oli 479. Eli tämäkin osaltaan puhui tämän istuimen puolesta.

Koska kävimme Izi Combia myyvässä liikkeessä ensimmäisenä ja ostoslistalla oli monta muutakin paikkaa, emme enää viitsineet palata takaisin liikkeeseen Sironan testaamisen jälkeen ostamaan istuinta. Samalla saimme vielä hetken miettiä, että onhan valinta varmasti oikea. Tilasin siis istuimen kotona sunnuntaina netistä - samasta liikkeestä tosin - ja nyt odotellaan, milloin istuin kotiutuu. Pääsee sitten Meea-neitikin isojen tyttöjen istuimeen; raukka kun ei olisi näitä istuimia testattuaan enää millään suostunut turvakaukaloonsa matkustamaan!

Kunhan käyttökokemuksia kertyy, kerron, oliko valinta oikea ja mitä hyvää sekä huonoa Izi Combissa on.

Löytyykö sinulta käyttökokemuksia - positiivisia tai negatiivisia - valitsemastamme istuimesta? Oletko eri mieltä valinnastamme; mikä on sinun mielestäsi paras istuin ja miksi? 

2 kommenttia:

 1. Me testattiin tuota BeSafen istuinta liikkeessä, ja muuten olisikin ollut melko varma ostos, mutta autoon kun kokeiltiin, oli se niin iso rohjo koko istuin, ettei meinannut edes mahtua auton ovista sisään, saatika sitten selkä menosuuntaan takapenkille. Meillä autona Volvo V50. Päädyttiin sitten Maxi-Cosin 2way Pearliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just ton takia itsekin halusin ehdottomasti testata istuinta autoon (vaikkei auto välttämättä koko istuimen käyttöaikaa olekaan sama), enkä tilata sokkona netistä. Meillä meni hyvin sisään; testattiin kuskin penkin taa, kun turvakaukalo oli toisella puolella; miehellä penkki on tosi takana ja silti mahtui istuin sisään ja paikalleen. :) Meillä siis tila-auto, Toyota Corolla Verso.

   Poista

Kiitos kommentistasi!