sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Suolioireinen maitoallergia

Ollaan pitkään painittu maitoallergiaoireiden kanssa ja viime viikolla vihdoin päästiin maitoaltistukseen.

Itselle tulos oli aika selvä jo ennalta; vaihdettuamme Nan2-korvikkeen apteekin maidottomaan korvikkeeseen, Meean ripulointi loppui, kakka kiinteytyi ja iho-oireetkin lievenivät. 

Jotta saataisiin Kelalta korvaus kalliista apteekin korvikkeesta, tarvittiin kuitenkin vielä maitoaltistus ja lääkärin B-lausunto.

Maitoaltistus


Olimme maitoaltistuksessa viime viikon torstaina ja kirjoittelinkin altistuksen kulusta tarkemmin omaan bloggaukseensa

Altistuksessa ei tullut juurikaan oireita (ainoastaan yksi löysä "vaatteet vaihtoon" -kakka), joten altistusta jatkettiin kotona. Olimme altistuksesta kotona iltakahdeksalta ja illan myötä Meean posket muuttuivat tulipunaisiksi, kaulaan ilmestyi hyttysenpiston näköinen vaalea näppylä ympärillään punoitusta sekä ihottumaa ilmaantui hieman reisiin. 

Perjantai-aamun hoitajan soittoajalla kerroin nämä oireet - sekä juuri ennen puhelua tulleen löysän kakan - mutta ne eivät vielä(kään) riittäneet altistuksen lopettamiseen. Eli jatkettiin edelleen tavallisen korvikkeen antoa.

Maitoaltistusta kotioloissa


Perjantaina Meea sai iltapäivästä 2 dl Nan2-maitoa. Parin tunnin sisällä maidonjuonnista oli tullut kaksi löysää ripulikakkaa, posket punoittivat, tuli muutama puklu ja neiti hankasi silmiään kovin paljon. Yö sujui itkuisesti ja vähän epäröiden jatkoin altistusta lauantaina.

Maitoaltistuksesta huolimatta Meea jaksoi levittää kaikki lelut mummilan lattialle. :)

Meea sai lauantaina yhdentoista aikaan 130 ml Nan2-maitoa, jonka jälkeen posket punoittivat lähes välittömästi. Puolenpäivän tienoilla tuli jälleen löysä kakka, jonka jälkeen (kuten perjantainakin kertaalleen) Meea pyysi heti päästä syliin, joten taisi vatsaankin sattua. Tämän jälkeen päätin soittaa Mehiläiseen ja kysyä neuvoa jatkon suhteen

Koska oli lauantai, ei tietenkään kyseinen hoitaja eikä lääkäri ollut töissä, joten tuntui olevan vähän haastavaa saada vastausta kysymykseen "voiko näillä oireilla lopettaa altistuksen?". Onneksi saatiin vihdoin langan päähän päivystävä lääkäri, joka antoi luvan altistuksen lopettamiseen. "Ei tarvitse enempää kiusata pientä." Piti vaan oikean lääkärin torstaiseen soittoaikaan asti kirjata ylös oireet, jotta nähdään, onko maidon lopettamisella vaikutusta. 

Ja olihan sillä. Maanantaina loppui ripulointi ja torstaina tuli jo ensimmäiset kakkakikkareet. Ihokin parantui pelkällä perusrasvalla ja muutkin pienet vaivat (puklailu, punoitus) katosivat alkuviikosta. 

Suolioireinen maitoallergia


Torstaina oli sitten lääkärin soittoaika, jossa kerroin altistuksen lopettamisesta ja oireista - sitä ennen sekä sen jälkeen. 

Lääkäri totesi, että kyseessä on selkeästi suolioireinen maitoallergia. Vaikka iho-oireitakin tuli, niin suolioireet olivat kuitenkin kovemmat, joten diagnoosi tehdään sen mukaan. 

B-lausunto on tulossa postissa, jonka jälkeen toimitetaan se Kelaan ja saadaan korvattavuus kalliiseen maitoon. 46 euron pönikkä maksaa sen jälkeen vaan 12 euroa, jee. 

Edessä Meealla on vuoden maidoton ruokavalio, jonka jälkeen maitoaltistus tehdään uudelleen. Samalla nyt tarkkaillaan muitakin ruoka-aineallergioita; mikäli niitä alkaa tulemaan useita jo nykyisten itse testaamalla todettujen rinnalle (maissi, riisi ja mansikka sekä ehkä-listalla kana), niin sitten täytyy allergia-asioissa palata lääkärille jo aiemminkin.

Vaikka itselle tämä on ollut selvää oikeastaan jo vuodenvaihteesta asti (kun oireet joulun jälkeen vaihdetulla maidolla alkoivat helpottaa) on silti mukava kun vihdoin saatiin asiaan ihan virallinen varmistus.

Huippua on myös se, että nyt voidaan jälleen todenteolla alkaa maistelemaan uusia ruoka-aineita. Ennen joulua kun purettiin ruokavalio täysin ja joulun tienoilla tulleen maitoallergiaepäilyn myötä otettiin jo kokeillut ruoka-aineet takaisin ruokavalioon varovaisesti yksi kerrallaan - erityisen tarkasti oireita tarkkaillen. Viikko ennen maitoaltistusta piti lopettaa uusien ruoka-aineiden kokeilu ja kielto jatkui torstaihin asti; ehdittiin ennen sitä suurinpiirtein testata vain ne jo olleet ruoka-aineet, uusina taisi tulla mukaan vaan nauta ja vadelma (mutta toisaalta ainakaan kurpitsa ja kesäkurpitsa on vielä ottamatta mukaan ruokavalioon). Perjantaina aloiteltiin avokadolla ja huomenna ajattelin testata uudelleen ohraa, josta aiemmin on iiiiihan vähäistä ihottumaa tullut - Meea vaan alkaa olla aika kyllästynyt kaurapuuroon, niin pakko saada toinenkin vilja syöntiin.

Toivotaan, että allergiat tästä asettuvat, eikä uusia tule!

p.s. Hyviä maidottomia reseptejä taaperolle otetaan vastaan! :)

Maidoton ruokavalio vetää vakavaksi? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!