maanantai 23. helmikuuta 2015

Note to self: älä tuo mielipiteitäsi julki mammafoorumeilla

Erilaiset somen "mammafoorumit" ovat paikka, josta saa oivan vertaistuen ja avun silloin kun sitä tarvitsee.

Itse kuulun muutamaankin 2014-äitien ryhmään ja keskusteluja ryhmissä on laidasta laitaan. Kysytään apuja, kerrotaan kuulumisia, kerätään kokemuksia tai mielipiteitä tietystä aiheesta...

Itse tein viime viikolla virheen, kun menin avoimesti ihmettelemään erästä asiaa. Kysyin siis syitä siihen, miksi jotkut äidit uhmaavat ehdoin tahdoin annettuja suosituksia ja antavat suolaa tai pinaattia (tai muita kiellettyjä ruoka-aineita) alle vuosikkaalle. 

Odotin vahvoja mielipiteitä ja keskustelua, mutta odotin myös asiallisia vastauksia perusteluineen kysymykseeni. Mielipiteitä tuli, mutta ne vastaukset - maalaisjärki-kommentteja lukuunottamatta - jäivät pitkälti saamatta. Lähinnä kommentit olivat luokkaa "mitä se sulle kuuluu" ja "en oo kyllä huono äiti, vaikka annankin". 

Joopa joo, ihan tämä ei ollut kyllä tarkoitukseni. 

Kysymyksen esitin omasta uteliaisuudestani; olen tätä ihmetellyt muita keskusteluja lukiessani jo pitkään. En siis moralisoi tai arvostele kenenkään valintoja - ihmettely sentään kai ei liene kiellettyä. Ajattelin myös aiheesta blogata, joten tuumin, josko mammafoorumin keskustelusta voisi saada lisäsisältöä bloggaukseen. Niitä oikeita syitä sille, MIKSI joku ei noudata suosituksia. 

Sisältöä tuli, mutta eri bloggaukseen. :D

Oma suosikkini kommenteista oli se, jossa keskustelunavaustani kutsuttiin tarpeettomaksi ja oman sädekehän kiillotteluksi. Aika ristiriitaista, että moni äiti ei mielestään tee mitään väärää siinä, että antaa pienelle lapselle suolaa - ja silti kuitenkin minä haen hyvä äiti -pisteitä sillä, etten anna.

Eräs myös kommentoi, että lapsen ruoka-asioista keskustelusta ei saa mitään muuta kuin huonon mielen. Hmm, itse kannata avointa keskustelua aiheesta kuin aiheesta - siksi vähän kummaksun tätäkin asennetta. 

Tämän kokemuksen johdosta siis jaan ilmaisen vinkin, jota yritän muistaa myös itse noudattaa. Älä kerro mammafoorumilla tekeväsi jokin lastenkasvatukseen liittyvä asia tietyllä tavalla. Äläkä varsinkaan kysy, miksi joku muu tekee sen eri lailla - vaikka kysymys olisi perusteltu. 

Äidit ovat herkkiä loukkaantumaan ihan kaikesta - myös niistä asioista, joista ei olisi syytä loukkaantua. Ja loukkaantunut äiti on aika vaarallinen peto.

Huvittuneena tämän keskusteluryöpyn jälkeen mietin itsekseni, josko pitäisi avata keskusteluja muistakin aiheesta. Seuraavaksi voisin ihmetellä - tai jopa paheksua - äitejä, jotka eivät imetä vuoden ikään asti tai äitejä, jotka eivät alusta asti nukuta lasta omaan sänkyyn. Eikun hei, sittenhän paheksuisin itseänikin.

Kuten tuossa some-keskustelussakin totesin; en todellakaan halua kerätä hyvä äiti -pisteitä, vaan voin kyllä tuoda julki myös niitä asioita, joista itse varmaan keräisin huono äiti -pisteitä. Ei se valmissose-äitikään mielestäni huono äiti ole, mutta ei minun silti tarvitse hänen valintojaan ymmärtää.

Onko muilla samanlaisia kokemuksia mammafoorumeilta? Mikä aihe on ehdoton nounou?

2 kommenttia:

 1. Mä olen päättänyt, että en liity mihinkään äitien FB-ryhmään enkä aio käydä aktiivisesti millään foorumilla juuri tuosta syystä! Pelkkä blogikommentointikin on välillä niin älytöntä, että en viitsi kiristyttää hermojani keskustelujen takia. Mulla ei ole esimerkkiä äitifoorumeilta, mutta eräästä blogista kyllä. Kommentoin erään raskaana olevan bloggaajan lihansyöntiä kirjoittamalla, että onpa jännää, että neuvolassa edelleen suositellaan syömään punaista lihaa, kun syöpäjärjestötkin pitävät sitä vaarallisena. Heitin tämän ihan yleisenä ajatuksena eikä tarkoitus ollut arvostella bloggaajan aterioita. Ja voi herranjestas, mikä ryöppy tuosta tulikaan! Ei auttanut, vaikka kerroin ihan faktaa ja kerroin olevani ravitsemusalan ammattilainen... "Älä tule tänne jakelemaan mielipiteitäs" oli vastaus ja myös se, että jokaisella on omat mielipiteensä. Yritin tolkuttaa, että kyse ei ole mielipiteestä, mutta ei mennyt jakeluun. Ihan niin kuin tuossa suola-asiassakin, ei siinä kysellä mielipiteitä vaan nojataan tieteeseen ja terveyteen! Mä en voi kertakaikkiaan käsittää, miten asiat vääristyvät noin kuten sinäkin kerroit. Ovatko kaikki niin omaan napaansa tuijottavia ja jotenkin lapsellisia? (Ovat, koska tuollainen kommunikaatio on sitä, mitä teinit harrastaa!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo fb-ryhmät ovat muuten olleet ihan loistavia, kun on saanut vertaistukea ja -apua tarvittaessa (pitäisi muuten tästäkin kirjoittaa oma bloggauksensa...), mutta nää "mielipideasiat" joskus näköjään aika tunteita herättäviä. Olen aiemminkin törmännyt kyllä asenteeseen "minä osaan kasvattaa lapseni, älä tarjoa mitään vaihtoehtoisia tapoja" - ja onhan se totta, että äiti varmasti tuntee lapsensa parhaiten. Mutta tosiaan kun ei ne kaikki kasvatusvalinnat ole vaan mielipidejuttuja tai että mikä sopii omalle lapselle parhaiten. Ei tällaisista asioissa puhumisessa muutenkaan aina ole kyse arvostelusta tai tuomitsemisesta; esimerkiksi itsellä syynä oli tässä casessa puhtaasti uteliaisuus. :)

   Mutta joo, tästä viisastuneena jätän tällaiset keskustelunavaukset somessa jatkossa väliin. Jospa blogissa saisi asiallisempaa keskustelua aikaiseksi, ainakin toistaiseksi on toiminut. :)

   Ja tuohon suola-asiaan vielä; noin 90 prosenttia (ainakin tuohon keskusteluun osallistuneista) tuntuu antavan alle 1-vuotiaalle suolaa - malaaisjärkeen ja silloin tällöin -asenteeseen vedoten.

   Poista

Kiitos kommentistasi!