perjantai 19. joulukuuta 2014

Allergiat jatkuvat aina vaan

Kirjoittelin aiemmin, että Meealle on tullut allergista atooppista ihottumaa. Vähennettiin ruokavalio minimiin (maidon lisäksi ainoastaan päärynää ja parsakaalia), jotta allergisoivat ruoka-aineet löytyisivät helpommin.

Ensimmäisen kortisonikuurin jälkeen meillä oli neuvolalääkäri sattumalta juuri seuraavana päivänä. Koska ihottumat olivat rauhoittuneet ja koko lailla parantuneet kortisonilla, lääkäri opasti ottamaan ruokia samantien yksi kerrallan viiden päivän välein ruokavalioon.

Aloitettiin jo viime ti-iltapäivällä (kortisonikuuri loppui siis maanantaina) kanalla, jota ehdin antaa kaksi päivää. Keskiviikkoiltana ihottumat sitten räjähtivät taas.

Uusi kortisonikuuri


Sain neuvolan kiinni vasta pe-aamuna, mutta olin omatoimisesti jo lopettanut kanan antamisen. Koska ei voitu varmuudella tietää, johtuuko ihottuma kanasta vai kortisonin lopettamisesta, neuvola ohjeisti uuteen kortisonikuuriin.

No, kuurista huolimatta ihottumaa tuli lisää viime maanantaina.

Kunnalliselta puolelta saatiin nihkeästi apuja asiaan. Sekä neuvolasta että päivystyksestä opastettiin vaan jatkamaan kuuria ja JOS ihottumat paranevat, niin sitten jatkamaan uusien (eli vanhojen) ruoka-aineiden antamista, jotta ihottuman aiheuttaja selviää. Lääkäriaikakin saatiin lääkäripulasta johtuen vasta kuukauden päähän.

Omalla maalaisjärjellä ajateltuna, jos lapsi ei ole saanut useaan päivään uusia ruoka-aineita ja ihottumat siitä huolimatta lisääntyvät (kortisonikuurillakin), kyseessä on allergia nykyisiä ruokia kohtaan. Eli käytännössä päärynä, parsakaali tai maito. Tai sitten joku ihan muu kuin ruoka, eli vaikkapa se koira.

Lisäksi en haluaisi tolkuttomasti kortisonia noin pienelle laittaa iholle. Nyt sitä on kuitenkin käytetty jo kaksi viikkoa vain kolmen päivän tauolla. Toki kortisoni rauhoittaa ihottuman, mutta vähän epäilevästi suhtaudun siihen muuten.

Vakuutus hyötykäyttöön ja yksityiselle


Tällä viikolla kun Meean löysä kakka vaan lisääntyi entisestään (sitä on siis ollut jo kaksi viikkoa, mutta olen laittanut sen hampaiden tulon piikkiin; hampaat on jo tulleet läpi ja ripulointi jatkuu ja jopa pahenee, joten ehkä tämä johtuukin allergiasta), päätin, etten aio odotella kuukautta lääkärille pääsyä. Etenkin kun sekin olisi ollut vaan tk;n yleislääkäri - joka todennäköisesti olisi kirjoittanut lähetteen allergialääkärille, jonne oltaisiin päästy ehkä vasta 2 kk päästä.

Ei ei. Vaikkei Meean ihottumat (luojan kiitos) tunnu kutisevan, niin eihän tuollainen mukavaa ole. Etenkään jos tuo löysä kakkakin johtuu allergiasta.

Koska meillä on hyvät vakuutukset otettuna Meealle, varasin ajan yksityiselle. Soitin ajanvaraukseen keskiviikkona ja saatiin aika jo ensi maanantaille - yleislääkärille olisi päässyt jo torstaina.

Nyt sitten mennään tällä päärynä-parsakaali-maito -linjalla vielä pari päivää. En viitsi mitään (omasta mielestäni hyviä) korjausliikkeitä nyt kokeilla, vaan mennään tällä mallilla sinne lääkärikäyntiin asti. Jospa häneltä saisi sitten paremmat vinkit siitä, että jätetäänkö pois ruokia, vaihdetaanko maitoa vai voiko jotain allergioita jo testata.

Niin ja se kortisonikuuri tosiaan loppui tänään, joten nähtäväksi jää, palaavatko ihottumat. Viimeksi ne tulivat takaisin 2,5 päivässä, joten mahdollisesti sunnuntaina meillä on jälleen punoittavasta kuivasta ihottumasta kärsivä tyttö.

Toivotaan, että yksityisellä saadaan apuja tähän ja asian selvittelyä eteenpäin. Tämä kun ei ole sellainen vaiva, joka yhdellä käynnillä ratkeaisi, vaan voi vaatia melkoista salapoliisityötä - ja siihen on kyllä varauduttu. Lähinnä toivon käynniltä selkeitä etenemisohjeita, kontrollikäyntiaikaa ja tietoa siitä että apua on saatavilla nopeastikin - eikä vasta sitten kuukauden päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!