torstai 11. joulukuuta 2014

Miten selviytyä vauvauinnin pukuhuonerumbasta?

Vauvauintia on takana useamman kuukauden rupeama ja täytyy sanoa, että se toimiminen vauvan kanssa pukuhuoneessa on välillä ollut melkoinen selviytymistarina.

Kerta kerralta sujuu paremmin; tutuksi tulleen ympäristön lisäksi siihen vaikuttanee myös se, että Meea on kasvanut ja kehittynyt jatkuvasti. Kun uinti aloitettiin Meea oli vasta nelikuukautinen; nyt jo lähes kaksinkertaisesti vanhempi!

Eri äideillä ja perheillä on eri tapoja selviytyä pukuhuoneessa mahdollisesti nälkäisen, väsyneen tai jostain muusta syystä kiukkuisen vauvan kanssa. Me ollaan kokeiltu kolmea eri tapaa, jotka kaikki ovat olleet omalla tavallaan toimivia juuri siihen tilanteeseen.

1) Äiti ei ui

Itseasiassa ihan ekalla vauvauintikerralla jouduttiin turvautumaan tähän tapaan, koska itse en flunssan takia päässyt altaaseen. Eka kerta meni muutenkin ihmetellessä, joten tämä tapa ei varmasti sujunut ihan niin luontevasti kuin olisi voinut sujua.

Ennen uintia -osuus oli helppo, koska minun piti riisua ainoastaan vauva, eli pystyin keskittämään kaiken huomioni Meeaan. Uinnin jälkeen -osuus olikin sitt se haasteellisempi.

Altaasta tultua piti vauvakin pestä suihkussa. Koska itse olin pukeissa, se jäi miehen hommaksi. Ja koska minä olin vauvan riisunut ja tavarat olivat naisten pukuhuoneessa, pukeminen oli kuitenkin minun vastuullani. Eli käytännössä mies vei vauvan miesten suihkutiloihin, pesi, kääri pyyhkeeseen ja toi minulle. Minä kävelin vauvan kanssa naisten suihkutilojen läpi pukuhuoneeseen, jossa puin ja syötin (itkevän) vauvan. Aika paljon edestakaista raahaamista - etenkin kun kyseessä oli ensimmäinen uintikerta - joten ei ihmekään, että pikku-Meea oli itkuinen.

Tätä tapaa ei ole onneksi tarvinnut toiste kokeilla; luulen että tässä tilanteessa jatkossa valittaisiin se neljäs vaihtoehto, eli isä hoitaa kaiken. :)

2) Isä vahtii pukemisen ajan

Tätä tapaa käytettiin pisimpään; itseasiassa vain kahdella viimeisimmällä kerralla on ollut käytössä tuo kolmas tapa.

Eli ennen uintia riisun itseni ja vauvan. Yleensä Meea nukahtaa automatkalla uimahallille ja jatkaa unia vielä pukuhuoneessa, joten käytännössä saan riisuttua itseni ensin rauhassa ja sitten vasta alan riisumaan Meeaa. Kun Meea on uikkarissaan, laitan hänet turvakaukaloon ja menemme suihkutiloihin. Meea odottelee turvakaukalossaan sen aikaa, kun minä käyn suihkussa. Välillä rauhallisesti tutkaillen, välillä nyyhkyttäen. Pääsääntöisesti tämä kuitenkin on sujunut hyvin - ja nyt kun tähän on jo tullut tietty rutiini, niin Meeakin tietää että äiti tulee kyllä ihan pian hakemaan.

Sitten mennään turvakaukalon kera altaan reunalle ja sieltä uimaan.

Uinnin jälkeen isä ottaa turvakaukalon ja äiti vauvan. :)

Eli käyn siis pesemässä Meean suihkussa, jonka jälkeen sekalaisessa järjestyksessä vauvalle vaatetta ja ruokaa - yleensä ensin ruokaa. Tämän kaiken teen siis vielä biksut päällä, eli toistaiseksi huolehditaan siis ainoastaan Meeasta.

Sisävaatteisiin puetun pikkuneidin vien (maitopullon kera) pukuhuoneen ulko-oven vieressä turvakaukalon kanssa odottavalle isälle. Mies sitten pitää Meealle seuraa, juottaa tarvittaessa lisää maitoa ja pukee ulkovaatteet. Sillä aikaa käyn itse suihkussa, puen ja harjaan hiukset yms.

Tämä oli varsin toimiva vaihtoehto etenkin aluksi, kun Meea a) joi paljon maitoa ja b) ei halunnut viettää aikaa ns. yksin. Myöskin jos tarkoitus oli uinnin jälkeen mennä kaupungille shoppailemaan, ehdin mainiosti jopa meikata pukuhuoneessa - ilman että tarvitsisi kuunnella parkuvaa vauvaa ja tuntea itsensä huonoksi äidiksi. 

3) Äiti hoitaa kaiken


Kahdella viime kerralla - Meean viihtyessä paremmin yksin turvakaukalossaan - ollaan testattu "äiti hoitaa kaiken" -tekniikkaa.

Ennen uintia -osuus on luonnollisesti sama kuin kakkosvaihtoehdossa.

Uinnin jälkeen kannan Meean turvakaukalossa suihkutiloihin; ensin peseydyn itse, sitten pesen Meean ja käärin hänet pyyhkeiden sisään turvakaukaloon. Pukuhuoneessa laitan ensin itselleni alusvaatteet ja sitten keskityn Meeaan; käytännössä sisävaatteet ja ruokaa jälleen, vaihtelevassa järjestyksessä.

Sisävaatteissaan Meea sitten odottelee turvakaukalossa, kun äiti pukee ja harjaa hiukset yms. Ja ihan hyvin on viihtynyt siinä tämän aikaa! Kun olen saanut itseni reilaan ja tavarat pakattua, laitan vielä Meealle ulkovaatteet ja sitten olemme valmiit lähtemään.

Ajallisesti tämä vaihtoehto on viitisen minuuttia nopeampi (jos ja kun Meea ei kovasti kiukuttele), joten siksi ollaan nyt viime kerroilla suosittu tätä vaihtoehtoa. Tämä myös taitaa olla se yleisin vaihtoehto vauvauinnissa; meidän ryhmässä taitaa olla kaksi isää, jotka hoitavat vauvan kokonaan ja loput sitten toimivat tämän kolmosvaihtoehdon mukaan - yksi äiti toisinaan on toiminut kakkosvaihtoehdollakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!