tiistai 30. joulukuuta 2014

Maitoallergiaepäily

Käytiin ennen joulua yksityisellä Meean iho- ja kakkaongelmien takia ja saatiin diagnoosiksi maitoallergiaepäily.

Ihan hyvä, että käytiin yksityisellä. Neuvolassa nimittäin Meean löysään kakkaan (jota oli tuohon mennessä jatkunut viitisen viikkoa!) ei kiinnitetty mitään huomiota; "se johtuu hampaista". Ainoastaan ihottuma oli se, jota vähän tarkkailtiin. Itsekin uskoin tuohon hampaiden aiheuttamaan kakan löysyyteen aika pitkään; siihen asti, kunnes Meea meni ihan ripulille pariksi päiväksi (vaikkei yhtään hammasta puhjennut ennen eikä jälkeen sen).

Yksityisellä lastenlääkäri totesi samantien, että hän on huolestuneempi suolen toiminnasta kuin ihottumista ja että asialle täytyy ehdottomasti tehdä jotain. Eikä löysä kakka näin pitkäaikaisena hänen mielestään johdu hampaista.

Lääkäri ihmetteli myös meidän kolmisen viikkoa kestänyttä pelkistettyä ruokavaliota; maitoa, päärynää ja parsakaalia.
Lääkäri: "Minkäs takia te vaan tämmöstä ruokaa ootte antaneet?"
Minä: "Neuvolan ohjeistuksen mukaan."
L: "No mutta eihän tuollaisella ruualla kukaan elä!"
M: "Niinpä, samaa mieltä. Siksi me vähän niinkuin tultiinkin tänne yksityiselle..."

(Mainittakoon myös tähän väliin, että KAIKISSA MUISSA asioissa olen ollut erittäin tyytyväinen neuvolan toimintaan ja sieltä saatuihin ohjeisiin ja neuvoihin. Tässä hommassa vaan ei jotenkin ole edetty ollenkaan - joka osaltaan johtuu myös lääkäripulasta, kun oltaisiin aika saatu vasta kuukauden päähän.)

Saatiin siis maidotonta korviketta nyt testiin, josko se auttaisi oireisiin. Lisäksi ihoa rasvaillaan perusrasvalla päivittäin ja ihottumien mahdollisesti tullessa 3-4 päivän kierrolla hydrokortisonia lisäksi (eli 3 pvää kortisonia, 3 pvää pelkkää perusrasvaa, 3 pvää kortisonia, jne...).

Annettiin viime viikolla ti-ke-to 50-50-suhteella vanhaa Nan-korviketta ja tätä uutta Nutrilon Peptiä. Perjantaista asti Meea on saanut pelkästään maidotonta korviketta. Samalla ollaan yksi kerrallaan otettu uusiavanhoja ruokia mukaan ruokavalioon; niitä joita on syöty aiemminkin ja joista ei pitäisi oireita tulla - mutta varmuuden vuoksi kuitenkin yksi kerrallaan, jos jotain ilmenee. Nyt Meea saa syödä jo päärynän ja parsakaalin lisäksi perunaa, possua, mangoa ja kaurapuuroa. Namnam; kyllä nyt huomaa, miten kyllästynyt neiti oli siihen pelkistettyyn ruokavalioonsa. :)

So far so good. Oireet ovat vähän parantuneet, mutta eivät kokonaan.

Ihottumat tulivat takaisin la-aamuna, mutta kortisonilla katosivat jo su-iltaan mennessä oikeastaan kokonaan. Nähtäväksi jää, tulevatko jälleen kortisonitauon jälkeen takaisin.

Kakka on edelleen löysää, mutta ajoittain se on ollut huomattavasti tummempaa kuin ennen. Lisäksi nyt sen määrä on vähentynyt; aiemmin Meea kakkasi kolmesti päivässä - nyt olen viimeksi vaihtanut kakkavaipan vuorokausi sitten. Huomasin myös nyt, että Meea ei ole aikoihin (en oikeastaan edes muista milloin) vääntämällä vääntänyt kakkaa. Siis sillä tavalla naama punaisena punnertanut, kuten vauvat yleensä tekevät - ja kuten Meeakin pienempänä teki. Nyt viime päivinä on  tullut muutama tällainen punnerruskakkakin, joten kai sekin on hyvä merkki. :)

Itse vielä vähän skeptisesti suhtaudun siihen, että paraneeko oireet kokonaan tällä(kään) maidolla. Huomasin nimittäin kotona tuoteselostetta lukiessani, että tässä korvikkeessa on maissia. Toki Nan-maidossakin oli maissiöljyä ollut, joten voihan olla, että oireet johtuivat kokonaisuudessaan pelkästä maissista. Mutta siis; Meealle on tullut oireita maissista ja riisistä - myös siis tärkkelyksestä, joita kaupan valmissoseissa on. Nyt tätä uutta maitoa juotaessa ensimmäisenä iltana jalat punottivat ja sen jälkeen muutamina päivinä on posket punottaneet normaalia enemmän. Viime päivinä Meea on myös oksennellut, joten en tiedä olisiko sekin yksi allergiaoire maissista.

Meillä on perjantaina soittoaika lääkärille, joten silloin varmaan selvinnee, että miten jatketaan eteenpäin. Jotain kehitystä kuitenkin on jo tapahtunut, joten uskon että maidottomuus on ihan hyvä vaihtoehto ja ainakin sitä Nan:ia paremmin näyttäisi tämä korvike sopivan.

Toivotaan vaan, että päästäisiin nopeasti maitoaltistukseen, koska on ihan törkeän kallista tuo apteekin korvike; purkki josta Meea juo suunnilleen kuusi päivää, maksaa 46 euroa! Siitä voi jokainen vapaasti laskea kuukausikustannuksen; itse en uskalla, koska summa on niin suuri. :)

Kela-korvauksen (ja mahdollisesti jotain vakuutuksesta takaisin) saa vasta maitoaltistuksen positiivisen tuloksen jälkeen. Ja maitoaltistukseen voi mennä vasta, kun maidotonta dieettiä on takana kaksi viikkoa. Meillä nyt vasta viides päivä menossa, joten reilu viikko ainakin joudutaan vielä odottelemaan altistukseen pääsyä - eikä oireet välttämättä näy heti siellä, vaan voi näkyä vasta viikonkin jälkeen kotiseurannassa.

No, positiivista kuitenkin, että ollaan tämän verran jo asiassa edetty. Jos oltaisiin jääty selvittelemään asiaa kunnallisen kautta, niin meillä olisi vasta kahden viikon päästä edes lääkäriaika; siitä ehkä parin viikon päästä allergialääkäriaika ja mahdollinen maidoton dieetti. Nyt hyvällä tuurilla päästään kuitenkin jo tammikuun alkupuolella maitoaltistukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!