perjantai 29. heinäkuuta 2016

Palapelien säilytys - ikuinen ongelma!

Kirjoittelin aiemmin tänään lastenhuoneesta ja tällä hetkellä neidin lastenhuoneessa todellinen murheenkryyni tuntuu olevan palapelit. Lähinnä siis niiden säilytys.

Yksi lempileikeistä on ollut jo pari kuukautta palapelien teko ja meillä on tällä hetkellä kolmenlaisia palapelejä. Nuppipalapelejä (jotka kyllä ehkä lähipäivien siivousoperaatiossa jo karsin pois Meean leikeistä), kehyksellisiä palapelejä sekä tavallisia palapelejä, joissa siis pelkät palat. Mikään näistä ei mielestäni ole erityisen helppo säilytyksen suhteen.Palapelit kun pitää säilyttää jossain kohtuullisen korkealla tai oven takana tms, jotta Meea ei saa niitä itse käsiinsä. Tai jos saa itse, niin saisi vaan yhden kerrallaan. Kertaalleen keväällä nimittäin testasin palapelien säilytystä matalassa talohyllyssä. Sen jälkeen kun tein ITSE kahdeksan palapeliä, joiden palaset neiti oli levitellyt lattialle ja sängyn alle, palapelit siirtyivät hyvin nopeasti takaisin aiempaan paikkaansa Kallax-hyllyn päälle.

Kallax-hyllyn päällinen ei sinänsä ole hullumpi paikka nuppipalapeleille ja kehyksellisille palapeleille, jotka voi kasata sinne päällekkäin ja antaa Meealle sen palapelin, jota hän kulloinkin haluaa tehdä. Palaset eivät mene sekaisin ja ne myös säilytyksen aikaan pysyvät paikallaan kehyksessä.

Ainoa ongelma on se, että se palapelikasa hyllyn päällä on älyttömän ruma! Tietysti ne voisi pinota kaappiin; alunperin meillä olikin nuppipalapelit Kallaxin kaapissa, mutta nyttemmin kaappiin on tullut niin paljon kaikenlaista muuta roinaa, ettei palapeleille enää ole tilaa.

Tässä näkyy tuo "kaunis" palapelikasa Kallaxin päällä.

Palapelejä ei myöskään voi säilyttää oikeastaan kuin vaakatasossa. Esimerkiksi Kallaxin vaaleanpunainen lelulaatikkohan olisi oiva paikka palapeleille - jos palaset olisi liimattu pohjaansa kiinni. Sellaisinaan jos palapelit laittaisi lelulaatikkoon, olisi palaset ihan solmussa keskenään ja taatusti joku pala aina hukassa.

Se palojen hukkuminen onkin yksi aika tärkeä pointti säilytysratkaisujen pohdinnassa; koko palapeli kun on pilalla, jos yksikin pala joutuu kadoksiin!

Olen viime päivinä Pinterestistä etsiskellyt hyviä ratkaisuvaihtoehtoja ja tällainen metallinen säilytysteline olisi aivan loistava Kallaxin päälle palapeleille! Siis ihan täydellinen!


Ainoa ongelma on se, että minulla ei ole aavistustakaan, mistä tällaisen voisi ostaa! Tai siis; eBaystä kyllä löytyy, mutta ei toimitusta Suomeen (ainakaan niissä mitä ehdin selailla). Suomessa en kyllä ole koskaan törmännyt vastaavaan, eikä google-etsinnätkään tuottaneet ainakaan vielä tulosta...

Ne muoviset vastaavat versiot (lomakelokerikot, joita toimistoissa käytetään) eivät kyllä ulkomuodoltaan ole yhtään niin kivoja kuin tämä. Vaikka siis niitäkin palapelisäilytyksessä näköjään käytetään.Kehyksellisten palapelien lisäksi meillä on niitä ns. tavallisia palapelejä, joissa on vaan palat. Nehän voisi sinänsä säilyttää laatikoissaan, mutta kun ne vievät niin älyttömästi tilaa! Eikä niitäkään laatikoita toistaiseksi voi kasata mihinkään kovin matalalla tai yksi pikkutirppa levittää palat - pahimmassa tapauksessa sekoittaen usean palapelin palat keskenään...

Meillä on myös muutama palapeli, jossa samassa laatikossa on useamman palapelin palat. Ne olisi kiva erottaa toisistaan, jotta palapelin teko helpottuisi, eikä aina tarvitsisi ensimmäisenä selvitellä, mitkä palat kuuluvat mihin palapeliin. Esimerkiksi yksi Muumi-palapeli säilytetään tällä hetkellä niin, että toisen palapelin palat on yläkannessa ja toisen alakannessa - näyttää oikein kauniilta siinä Kallaxin päällä olevassa kasassa...Jotain tällaisia pussukoita voisin palapelipalasia varten ostaa - en kyllä näistäkään vielä tiedä, että mistä kaupasta lähtisin etsimään. Perus-pakastuspussit eivät varmaan ole riittävän kestäviä palapelisäilytys-tarkoitukseen; pitäisi olla jotain tukevampaa muovia ja kunnon lukot.Toinen (huonompi) vaihtoehto olisi jotkut rasiat; näissä ongelmana on sekä hinta että määrä. Jos palapelejä on paljon, tarvitaan rasioitakin paljon - ja ne eivät mitään ilmaisia ole - etenkin kun pitäisi olla samankokoisia (jotta ne on helppo säilyttää), eli mikään Ikean superhalpa multisetti ei käy. Lisäksi noita pusseja myydään todennäköisesti parinkymmenen tms kappaleen seteissä joka tapauksessa; rasioita en varmastikaan osaisi ostaa oikeaa määrää. Jo nyt meillä olisi tarvetta 11 säilytysrasialle ja varmaan palapelejä tullaan jatkossakin ostamaan lisää...

Miten teillä säilytetään palapelejä? Jaa hyvät ja toimivat säilytysvinkit kommenttiosiossa!

*** Bloggauksen kuvat lainattu Pinterestistä. ***

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!