lauantai 9. heinäkuuta 2016

Neidin omat sanat

Reilu 2-vuotias neiti puhuu nykyään kuin papupata. Tai no; puhuu, laulaa, lausuu loruja... Hiljaisia hetkiä on hyvin harvoin ja viime viikkoina kuvioihin on tullut myös hillitön kyselyikä; etenkin miksi- ja mikä -kysymyksiin saa äiti vastata jatkuvasti. Lauseet ovat jo pitkiä ja lisäksi Meea muistaa useita loruja ja lauluja ulkoa. Sanavaraston määrää en osaa enää edes laskea.

Neidin puheenkehitys on edennyt (ainakin minun mielestäni) todella hyvin ja muutaman viikon verran hän on käyttänyt kaikennäköisiä -kin, -pas ja -ko -tyyppisiä päätteitä sanoissa - ja verbitkin taipuvat preesensin lisäksi ainakin imperfektiin ja konditionaaliin!

Suurin osa sanoista tulee ihan oikein ja jopa R-kirjain (!!) alkaa pikkuhiljaa löytymään.

Joissain pitkissä sanoissa ensimmäisellä kerralla (tai ensimmäisellä kerralla pitkään aikaan) sanottuna sana saattaa tulla vähän erilaisessa muodossa, mutta yleensä se oikeampi muoto löytyy sieltä nopeasti. Esimerkiksi viime viikolla syötiin kesäkurpitsalasagnea ja Meea ensimmäistä kertaa vihanneksen nimeä toistaessaan sanoi "pesäpuu"; parin kerran jälkeen se tuli jo aika oikeassa muodossaan "kesäkuupissa" (joka muuten näin kirjoitettuna näyttääkin aika hauskalta).Loistavasta puheannista huolimatta Meealla on muutamia sanoja, jotka eivät millään meinaa löytää oikeaa muotoaan. Ne ovat perheen kesken jo niin tuttuja ja usein käytettyjä sanoja, että ne tunnistaa hyvin, mutta vieraampi ei kyllä ymmärtäisi lainkaan, mitä Meea höpöttää. Ja kun tosiaan valtaosa sanoista kuitenkin tulee suusta ulos täsmälleen oikeanlaisena, niin on jännää, miten jotkut sanat vaan kerta toisensa jälkeen säilyttävät sen erilaisen muotonsa - vaikka niiden toistamistakin on joskus treenattu.

Moni Meean "omista" sanoista on myös sanoja, joissa tavujen alkukirjaimet vaihtavat paikkaa. Jännää on se, että lähes kaikki ovat sellaisia, jotka alkavat K-kirjaimella; kiipeää on "piikeää" ja kepistä tulee "pekki". K-P-T -yhdistelmät ovat jostain kumman syystä vaikeita Meealle.

Mutta hauskoja nämä neidin omat sanat silti ovat. :)

PISKUTTI = ketsuppi
LAPOLI = lapio
AUKURI = aurinko
PÄÄPÄ = kärpänen
LUKISSA = lusikka
PIIKEÄÄ = kiipeää
PASTA = Tapsa
PYLKYLÄ = kylpylä
KAKKOLI = traktori
PEKKI = keppi
PIKEÄ = kipeä
PITU = tipu
KAITA = Taika

Saattaa olla (ja varmasti onkin) jotain muutakin, mutta enempää ei nyt tule mieleen. :)

Aiemmin niitä oli enemmänkin (esimerkiksi vaari oli pitkään "hähhää" ja maito "mammaa"), mutta suurin osa sanoista on löytänyt jo oikean muotonsa. Viime päivinä neiti on ihan muutamia kertoja sanonut esimerkiksi ketsupin ja kärpäsen lähes oikeassa muodossaan, mutta pitkään nämä vaihtoehtoiset sanat ovat kyllä jo olleet käytössä!

Lisäksi käytössä yksi sana, jota en osaa kirjallisesti ilmaista ja jonka tarkoitusta ei varmastikaan kukaan muu ymmärrä. Mutta katsopa Pocoyo-lastenohjelmasta, miten mustekala ääntelee - samaa ääntelyä Meea käyttää sanoessaan "mustekala".

Mitä hauskoja sanoja oma taaperosi käyttää?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!