maanantai 4. heinäkuuta 2016

Penisilliiniallergiaa(ko)

Meea sai muutama viikko sitten penisilliinikuurin angiinaan. Antibioottikuureja neiti on (valitettavasti) syönyt aiemminkin, mutta penisilliini oli ensimmäinen laatuaan.

Neidin angiina todettiin oireettomana. Sain siis itse positiivisen tuloksen angiinatestissä ja seuraavana päivänä piti käyttää neitikin testattavana. Angiinahan siellä oli neidilläkin ja penisilliinikuuri saatiin kouraan, parin päivän päiväkotikaranteenin lisäksi - angiina kun on melko tarttuvaa (ja ilmeisesti siis alunperin meillekin tarttui päiväkodista; oireet vaan näkyivät ainoastaan minussa).

Neiti oli täysin oireeton, ei ollut flunssaa, kuumetta eikä väsymystä. Toisin kuin minulla.

Penisilliinikuuri alkoi tiistaina ja sunnuntaina pikkuneidille nousi kuume. Ihan yllättäen - kesken kuurin! Yö meni rauhattomissa merkeissä ja maanantain aamulämpö oli kevyet 38,5. Lääkäriaika saatiin samalle päivälle ja kuume onneksi oli siihen mennessä jo laskenut jonkin verran.Olin itse hieman googletellut jo valmiiksi aihetta (yllättäen...) ja joku äidinvaisto sieltä taustalta huuteli, että voisikohan tämä olla nyt allergiaa. Kysyinkin asiasta lääkäriltä, mutta hän totesi, että yleensä kyllä lääkeaineallergiaan liittyy ihottumaa ennemmin kuin kuumetta. Korvissa näkyi alkava korvatulehdus ja saatiin kontrolliaika keskiviikolle. Penisilliinikuuria jatkettiin normaalisti.

Kuumeoireet onneksi helpottivatkin, mutta keskiviikkoaamuna naamaan ja kaulaan oli ilmestynyt pientä punoittavaa ihottumaa. Päivän edetessä ihottuma levisi ja iltaan mennessä sitä oli aivan koko kropassa.Keskiviikon lääkärissä ihottumaa siis jo oli, mutta lääkäri sivuutti asian. Enkä sitten ihottumamäärän kasvaessa enää edes viitsinyt soittaa lääkäriin.

Välillä sitä miettii, olenko vaan ylihuolehtivainen allergia-asioiden suhteen - kun tuntuu, että sitä allergiaa miettii aina ensimmäisenä vaihtoehtona mihin tahansa oireisiin. Mutta kun allergiataustaa on, niin väistämättä se tulee ensimmäisenä mieleen. Sitä paitsi; maitoallergiankin osalta omat epäilyni tyrmättiin neuvolassa, vaikka olin oikeassa...

Sen verran pahalta tuo Meean ihottuma näytti JA katosi hyvin nopeasti penisilliinikuurin loputtua, että eiköhän tämä allerginen reaktio ollut. Kuumeen yllättävä nouseminen myös puoltaisi tätä asiaa. Internetin ihmeellinen maailma kertoi, että joillekin oireet voivat tulla jopa vasta kuurin päätyttyä, yleensä joka tapauksessa loppupuolella - sekin osaltaan sopisi hyvin tähän meidän kuvioon.

Mutta eihän näistä voi varmaksi tietää - aikamoista salapoliisitouhua se allergioiden selvittäminen muutenkin on.

Joka tapauksessa aion seuraavalla kerralla mahdollista penisilliinikuuria määrätessä kertoa näistä oireista ja vaatia jotain muuta lääkitystä. Toivottavasti seuraavaan kertaan on vielä piiiiitkä aika.

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

 1. Heips!

  Mulla on vähän samanlaiset kokemukset tuosta lapsen penisilliiniallergiasta. Ja jotenkin jäi fiilis että lääkäri ei uskonut sen olevan allergiaa. Tai siis itse asiassa se lääke olikin kefexin. Sanottiin vaan että jatka vaan lääkkeen antamista...sanoin etten uskalla kun koko kroppa oli ihottuman peitossa. Käytiin sit yksityisellä luottolääkärillä joka käski lopettaa kuurin ja kirjoitti vielä kortisonikuurin korjaamaan allergisen ihoreaktion... ja sanoi että nyt ei toiste tuota lääkettä pidä syödä :0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti omatkin kokemukset julkiselta puolelta allergioiden suhteen ovat vähän kehnoja. Mutta toisaalta; nyt kun sen tietää, "uskaltaa" paremmin luottaa omaan vaistoonsa vaikkei tk-lääkäri ottaisi asiaan kantaa. Meilläkin allergia-asiat pääsääntöisesti hoidetaan yksityisellä ja sieltä kyllä saanut hyvää palvelua ja asiantuntevia ohjeita.

   Poista

Kiitos kommentistasi!