tiistai 18. elokuuta 2015

Perhepäivähoitoon vai päiväkotiin?

Pikkuneiti on kasvanut jo niin isoksi, että parin kuukauden päästä edessä on hoitoon lähtö. Äitihän on käynyt töissä jo muutaman kuukauden, mutta tähän asti hoidot on saatu järjestettyä omin voimin. Meillä oli alunperin ajatuksena, että haluamme ehdottomasti pikkuneidin perhepäivähoitoon päiväkodin sijaan. Mieluusti kodin läheisyyteen - joka tapauksessa omalle asuinpaikkakunnalle.

Teimme hoitohakemuksen jo keväällä - näillä toiveilla. Kyselin hakemuksen perään elokuun alussa ja viime torstaina pääsimme selvittämään asiaa puhelimitse. 

Tilanne paikkakunnallamme on se, että hoitopaikkoja on vapaana tällä hetkellä ainoastaan päiväkodissa. Perhepäivähoito SAATTAA olla mahdollista läheisessä kaupungissa - mutta epävarmaa on, että saataisiinko edes "lupaa" viedä neitiä sinne, koska kunta joutuisi hankkimaan paikan ns. ostopalveluna. Eikä kyseinen henkilö varmaksi osannut edes sanoa, onko kaupungissakaan paikkoja miten vapaana - lupasi kyllä selvittää asian. 

Joka tapauksessa se ykkösvaihtoehto - perhepäivähoito kodin läheisyydessä - ei onnistu.

Nyt pitäisi sitten pohtia, että kumpiko on parempi. Päiväkoti kotimaisemissa/maaseudulla vai perhepäivähoito kaupungissa. 

Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa. 

Hoitomuotona perhepäivähoito on minusta parempi pienempien ryhmien ja kodinomaisuuden takia. Etenkin näin pienelle, joka saattaisi päiväkodissa vähän jäädä jalkoihin. Toisaalta meidän neiti on sen verran reipas ja tomera - ja osaa ilmaista kyllä oman tahtonsa - etten usko sen puolesta päiväkodin olevan huono paikka hänelle.

Mutta onhan perhepäivähoidossa muitakin hyviä puolia päiväkotiin verrattuna; esimerkiksi korvatulehdukset eivät ehkä ihan niin usein kotiutuisi, kun lapsia on vähemmän. 

Perhepäivähoidon ainoa huono puoli ovat hoitajan sairastumiset ja vapaapäivät, jolloin mahdollisesti hoitopaikka olisi se päiväkoti - joka siinä vaiheessa olisi täysin vieras ja ehkä jopa pelottava paikka. Ja jos pph-paikka olisi kaupungissa, voisi se varahoito-päiväkoti olla vaikka kuinka iso ja laitosmainen. Juuri se, mitä en missään nimessä tahdo. 

Siitä huolimatta; hoitomuodon osalta ei tarvitsisi epäröidä, mutta tämä paikkakunta-asia vähän mietityttää. 

Naapurikaupunki hoitopaikkana ei kuulosta kovin kiehtovalta - edes perhepäivähoidon osalta. Ei isomman kokonsa eikä pidempien välimatkojensa takia.

Meidän yhden auton taloudessa lähistöllä olevaan hoitopaikkaan minäkin voisin viedä neidin etäpäivinäni kävellen hoitoon ja hoitopäivän pituus lyhenisi. Toisaalta kun kumpikin käymme töissä kaupungissa, lyhenisihän se hoitopäivän pituus joka päivä silloinkin - olettaen, että se kaupungin hoitopaikka olisi jotakuinkin työmatkan varrella. Mutta sitten taas sairaslomapäivinä tms olisi melkoinen säätäminen hoitoonviemisten kanssa.

Ja toki hoitopaikka omalla paikkakunnalla on mukavampi vaihtoehto jo ihan senkin takia, että tutustuu paikkakuntalaisiin ja mahdolliset hoidossa löytyneet kaveritkin ovat sitten lähempänä. 

Meidän päiväkodista löytyy kuulemma pienten ryhmä (1-3v), joka on hyvin kodinomainen. Mutta onhan se silti päiväkoti; isohkot ryhmät ja paljon työntekijöitä. Ja kun itse on tosiaan asennoitunut jo niin, että Meea menisi perhepäivähoitoon eikä päiväkotiin.

Huh. Vaikea valinta kyllä nyt edessä, jos ei tässä kahden kuukauden aikana mystisesti jostain löydy pph-paikkaa kotipaikkakunnalta. Sekin kun kuulemma voi olla mahdollista.

6 kommenttia:

 1. Vaikeita kysymyksiä, joita täälläkin ihan vasta pohdittiin! Mä ehkä päätyisin teidän tapauksessa siihen lähipäiväkotiin, mutta hyvähän se on jostain linjojen päästä huudella...

  Meillä vaihtoehtona oli tässä kaupungissa pari päiväkotia tai sitten maalla työpaikan yhteydessä oleva ryhmäpäiväkoti (onko sellaista vaihtoehtoa?). Lopputulemana lapsi aloitti viimeviikolla ryhmiksessä, joka on kyllä huippupaikka! Muutama hoitaja ja pieni lapsiryhmä kodinomaisissa tiloissa (ei kuitenkaan kenenkään kotona) ja mahdollisuus osallistua mm. muskariin ja muuhun toimintaan, mitä ei välttämättä pph voi tarjota. Mun mielestä tuolla yhdistyy täydellisesti päiväkodin ja pph:n hyvät puolet :) Suosittelen, jos vain mahdollisuus sellaiseen on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin alan kallistua tuon päiväkodin puolelle - erityisesti sen jälkeen kun tajusin, että varahoitopaikkana kaupungin pph:lla voisi olla joku tosi kamala (lue: iso) päiväkoti.

   Tommonen ryhmäpäiväkoti olisi kyllä huippu, mutta täältä kai (?) hiljattain sellainen loppui ja yhdistyi tuohon oikeaan päiväkotiin. Yksi tuttu juuri kertoi, että heidän paikkakunnallaan ei edes ole perhepäivähoitajia ns. kotonaan töissä, vaan aina useampi pph yhdessä ja tiloina just jotkut muut tilat kuin koti. Kuulemma joskus aiempina vuosina ollut kotona oleviakin perhepäivähoitajia, mutta nyt tilanne tämä. Nämä on kyllä näköjään niin paikkakuntakohtaisia asioita - enkä edes itse tiedä ihan tarkkaan tätä oman kunnan tilannetta.

   Poista
 2. Meillä liputetaan kyllä päiväkodin puolesta! Ensin olin itsekin sitä mieltä, että ehdottomasti perhepäivähoitaja, ja sen takia, että itse olen ollut aivan mahtavalla perhepäivähoitajalla. No totuus on, ettei näitä "vanhan liiton" hoitajia enää ole ja perhepäivähoitajien työstä on tehty säännöksillä hyvin hankalaa. Hankalaa se on myös vanhemmille, varsinkin jos hoitajalla on omia lapsia vielä kotona. Sairaspäivät on hankalia - ja itse en ainakaan halunnut mennä ehdoin tahdoin hakemaan jotain tautia, vaikka hoitajan oma sairas lapsi olisi talon muissa huoneissa kuin hoitolapset. Tai sitten hoitotädin pakolliset menot; ottaako hän mukaan koko lapsilauman vai hommaanko itse lapsille toisen hoitajan sille aikaa.
  Päiväkodissa on aina useampi aikuinen, vaikka yhden kanssa ei synkkaisi niin löytyy toinen tai kolmas, jonka kanssa lapsi tulee toimeen. 😊 Ja ne taudit kiertää ihan samalla tavalla, oli päiväkodissa tai pph:lla, varsinkin jos yhtään ovat muiden lasten kanssa tekemisissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä; tämä ehkä rohkaisee entisestään kallistumaan siihen päiväkoti-vaihtoehdon puolelle. Mietin itsekin jo aiemmin tuota, että mitäs jos se pph olisikin sitten ihan kamala tyyppi - sitä kun ei oikein voi etukäteen paikkaa hakiessaan tietää. Eri juttu tietysti, jos olisi joku tuttu ja osaisi hakea suoraan tietylle hoitajalle.
   Tuossa pienten ryhmässä päiväkodissa on yhteensä neljä hoitajaa, joten luulisi sieltä tosiaan edes yhden kivan aikuisen löytyvän. :)

   Itsehän en ole ollut missään ns. vieraalla hoidossa koskaan, joten omakohtaista kokemusta ei löydy. Olin mä sentään yläasteella päiväkodissa työharjoittelussa, että oon edes päässyt käymään niissä tiloissa. :D

   Poista
 3. Meillä esikoinen oli aikanaan perhepäivähoidossa ja se oli aivan huippu paikka. Lapsiryhmä oli tiivis. Hoitaja oli meille osin entuudestaan tuttu joten oli helppo sinne laittaa. Tämän pienemmän nyt kuitenkin laitan päiväkotiin. Ei ole sit ongelmia kun pitäisi päästä varahoitoon muualle jne.

  Mun mielipide on siis että puolensa kummallakin. Jos pph on huippu tyyppi niin silloin kannatan sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se(kin) tässä just alkanut mietityttämään, että vaikka ihmeen kaupalla löytyisikin pph läheltä, niin mitä jos se oisikin sitten ihan kamala tyyppi? :D

   Aika paljon varmasti tosiaan riippuu lapsestakin, että kumpi hoitomuoto on parempi. Jos meidän neiti oisi tosi ujo, niin ehkä sitten päiväkoti olisi ihan poissuljettu vaihtoehto - mutta onneksi on tosiaan reipas ja melko tomera tyttö. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!