tiistai 29. syyskuuta 2015

Operaatio pihan laajennus

Parin viikon takaisia kaivuritunnelmia.

Ollaan asuttu nykyisessä kodissa reilut kaksi vuotta. Etsittiin sopivaa omakotitaloa pitkään ja jouduttiin joustamaan muutamista kriteereistä. Siksi päädyimme ostamaan talon, jossa piha oli vielä vähän vaiheessa. 

Sinänsähän se ei ole huono juttu, koska silloin saa juuri sellaisen pihan kuin haluaa. Mutta sitten taas toisaalta; pihatyöt vievät paljon aikaa, vaivaa ja rahaa.

Meillä on iso tontti, n. 5000 neliötä. Silti jostain syystä puolet siitä oli jätetty ns. luonnontilaan. Iso piha-aluehan tähän silti jäi, mutta itseä tuo mäntymetsikkö ja puolukkamättäät hieman häiritsivät - etenkin kun niitä oli etu-, sivu- ja takapihalla!

Näkymää takapihan takareunasta kesällä 2013.

Puolukat kotipihasta.

Ensimmäisenä kesänä emme edes harkinneet pihatöitä. Muutimme tähän toukokuun lopussa 2013 ja halusimme ihan rauhassa miettiä, mitä pihaan haluaisimme. Pikkujuttuja teimme; pihan männyt kaadettiin pois ja mies nikkaroi jätekatoksen.

Piti laitella pihaa kuntoon viime kesänä, pihasuunnitelmakin oli jo valmiina. No, aika kului vauva-arjessa ja kaivurikin olisi ehtinyt pihaan vasta syyskuun lopussa.

Päätimme lykätä pihasuunnitelmat seuraavaan kevääseen. Terassi sentään tehtiin takapihalle viime kesänä - ja tänä kesänä sille kaiteet.

Nelisenkymmentä mäntyä kaikkiaan kaatui pihalta.

Jätekatos oli ensimmäisen kesän ainoa rakennusprojekti.

Portteja vaille valmis terassi.

Saatiinkin täytemaata pihalaajennusta varten pihaan jo heti tänä keväänä. Kaivurilla kesti kauemmin, koska kyselyistä huolimatta se ehti pihaamme vasta syyskuun puolella. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. 

Päivän kaivuutyöt venyivät kolmeen päivään, kun tontti olikin oletettua kivisempi. Mutta tulipahan tehtyä kaikki kaivurihommat kerralla ja piha on kunnossa ensi kevättä varten!

Tästä lähdettiin liikkeelle.

Näkymää sivupihalta.

Neiti työnjohtaja. 


Kuorittiin siis metsikköä (ja niitä aiemmin mainitsemiani puolukkamättäitä) pois etu- ja sivupihalta. Päälle multaa ja ensi keväänä nurmikko. Etupihaan jätettiin vielä tuleva autokatoksen paikka ilman multaa; jospa jo ensi kesänä valettaisiin pohjat sillekin. Ehkä. 

Takapihalle ajettiin sitä täytemaata kalliopohjaisen ns. luonnontilassa olleen maan päälle. Alun perin ajateltiin laittaa "lisäpätkä" matalammalle kuin olemassaollut takapiha, mutta tehtiinkin se nyt samaan tasoon. Useampi metri tuli lisämittaa takapihalle siltikin. Tähänkin multaa päälle ja keväällä nurmikko - ja tontin takareunaan jää siis kalliota näkyviin vähän matalammalle tasolle. Kalliolle ajatuksena istuttaa jotain teemaan sopivia kasveja ja ehkä joskus joku nuotiopaikan tyylinen sinne tontin takakulmaan. Toiseen kulmaan takapihaa ajettiin vielä reippaampi kuorma multaa ja sinne olisi tarkoitus saada kasvimaa marjapensaineen.

Etupihalle lisää nurmialuetta.

Multaa pihaan.

Multa-alueen verran (ja vielä vähän enemmän) nurmikkoa tulossa leikattavaksi. 


Piha ei siis missään nimessä ole vielä valmis, mutta ehkä jo ensi kesänä vähän isompi (jos nurmikko lähtee hyvin kasvamaan). Vielä puuttuu siis nurmikko, autokatos, liiteri/varasto, kasvimaa, marjapensaat... Mitä kaikkea tässä nyt vielä keksiikään. Omakotitalossa kun ei koskaan ole kaikki valmiina. :)


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!