tiistai 1. syyskuuta 2015

Vinkit taaperon oksennustautiin

Meidän pikkuneidin ensimmäinen oksennustauti koettiin viime viikolla, 1 v 4 kk ikäisenä. Vaikka itse on sairastanut oksennustautia lukuisia kertoja (ja raskausaikanakin tuli oksennettua jonkin verran…), on se lapsen sairastaminen aina vähän erilaista. Ihan jo senkin takia, että pieni lapsi ei vielä osaa oksentaa vessanpönttöön tai vatiin - eli siivoamista riittää.

Mitä vinkkejä antaisin taaperon oksennustaudin varalle - näin yhden kokemuksen perusteella?

1) Neste


Ihan kaikista tärkein asia. Oksennustaudissa on saatava nestettä - ihan sama mitä. Tässä vaiheessa varmaan ne sokerikammoisimmatkin äidit olisivat valmiita antamaan lapselle mehua - jos se olisi ainoa neste, jota lapsi suostuu juomaan.

Pahimmassa tapauksessa lapsi kuivuu ja joutuu sairaalaan nesteytykseen. Tältä halusin välttyä, joten itse oikein tyrkytin juomista neidille ihan joka välissä. Oksennustaudin ensimmäisinä tunteina se ei maistunut, mutta kyllä jo silloin yöllä ennen ekaa pidempää unipätkää neiti muutaman tipan vettä suostui juomaan.

Juomien osalta omana vinkkinä voisin vielä sanoa, että jos ei juoma maistu normaalista juomamuodosta, kannattaa yrittää jotain muuta. Meillä juotiin oksennustaudin aikana vettä ja maitoa niin nokkamukista, mukista, pillistä kuin tuttipullostakin. Tosi hyvä oli myös tämä pikkuneidin uusin herkku, eli omenapäärynä-kaurajuoma; makeaa ja mehunomaista, mutta silti hyvää ja terveellistä maitoa!





2) Hedelmäsose


Ihan paras ruoka vähän vanhemmallekin lapselle oksennustaudissa!

Meillähän ei enää noita hedelmäsoseita syödä, vaan on siirrytty täysin tuoreisiin hedelmiin ja marjoihin. Onneksi oli vielä kaappiin jäänyt pari purkkia ja kaupasta mies kävi hakemassa vielä muutaman pussisoseen. Hedelmäsoseessa on sen verran nestettä mukana, että siitä saa lapsi sitä kaivattua nestettäkin kehoonsa. Lisäksi tuo vauvojen hedelmäsose on aika miedon makoista, helppoa syödä - ja toki myös helppoa oksentaa.

Ne pussisoseet olivat ehdottomasti ihan parhaita oksennustaudissa. Meea nautiskeli niitä pienissä erissä sohvalla äidin kainalossa istuen, ei tarvinut mennä syöttötuoliin, eikä tullut sotkua. Ensimmäinen oksennustautipäivä menikin pelkällä hedelmäsoseella ja jogurtilla, seuraavana päivänä taisi mennä jo muutama leipäpalanenkin.


3) Nukkumajärjestelyt


Jos oksennustauti jyllää yöaikaan, on lakanapyykki väistämätöntä. Etenkin jos tauti alkaa yöllä.

Unenpöpperössä muistin lukeneeni jostain, että moni lapsiperhe raahaa oksennustaudin iskiessä patjat olohuoneen lattialle, vuoraa ne pyyhkeillä ja nukkuu siinä. Pyyhkeet suojaavat patjaa oksennuksilta ja pesemistä on (edes vähän) vähemmän.

Meillä ei ylimääräisiä patjoja ole kuin ilmapatja, joten hätävararatkaisuna otettiin yöllä meidän parisängystä petari Meean huoneen lattialle (nippanappa mahtui), siihen pyyhkeet kauttaaltaan päälle ja lakana päällimmäiseksi. Meean huoneeseen siksi, että sai oven kiinni ja äitikin uskalsi edes hetkeksi ummistaa silmänsä, kun ei tarvinut pelätä, että neiti karkaa kovin kauas. Äitihän ei kyllä paljon saanut nukutuksi ja selkä oli ohuen petarin ansiosta aika jumissa senkin vähän jälkeen, mutta neidille tämä oli oikein mieluisa nukkumapaikka.

Ja ne pyyhkeet (tai vaihtoehtoisesti froteealusta) oli oikein hyvä valinta. Yksi pyyhe meni pyykkiin tämän taudin aikana, mutta patjaan ei tullut jälkeäkään!


4) Käsidesi


Itse olin aika väsynyt silloin yöllä oksennuksia siivotessani, että jotenkin vaan ajattelin, että "ihan sama vaikka tulee oksennustauti minuun, kunhan nyt Meealla on hyvä olla". Enkä siis käynyt etsimässä käsidesipurkkia, vaikka ajatus kävi mielessä - kädet sentään pesin oksennusten jälkeen.

Jälkikäteen on hyvä todeta, että olisi pitänyt.

Se, että vanhemmat sairastavat samaan aikana tai heti perään, ei ole oikeasti yhtään hauskaa. Tämä oksennustauti oli ainakin sen verran raju (vaikkakin onneksi lyhyt), että ei minusta ollut lapsen hoitajaksi.

Ensi kerralla aion läträtä käsidesillä taudin ensi minuuteilta lähtien, jotta välttyisin itse sairastamiselta! Kuulemma myös vahvat maitohappobakteerit auttaisivat ehkäisemään tartuntaa, joten niitä täytynee käydä ostamassa varastoon.

Niin ja puhtauteen liittyen; lattiat, ovenkahvat, sängynreunat, hanat ja kaikki muut mahdolliset paikat kannattaa siivota kunnolla kloriitilla. Viimeistään siinä vaiheessa, kun tauti on sen verran helpottanut, että kärsii haistella kloriitin hajua.


Muita hyviä vinkkejä oksennustautiin? Jätä vinkkisi kommenttikenttään - otan parhaat käyttöön, kun seuraava oksennustauti iskee!

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!