lauantai 26. syyskuuta 2015

Ruuanlaittoharjoittelua allergiaperheessä

Viime aikoina harmaita hiuksia on aiheuttanut niinkin arkinen asia kuin ruuanlaitto. Se kun on muuttunut aika tavalla kesän mittaan, kun pieni sihtikurkku on siirtynyt kokonaan soseista ns. oikeaan ruokaan. Ja nyt kun sekä minä että mies olemme taas tiukasti työarjessa kiinni, meinaa vuorokaudesta loppua tunnit kesken ruuanlaiton(kin) suhteen.

Ruuanlaittohan on pääsääntöisesti ihan kivaa ja pyrin siihen, että meillä syötäisiin itse kokattua kotiruokaa eikä eineksiä. Joskus voi turvautua pakastealtaan tai Hesburgerin (tai lähigrillin!) valikoimaan, mutta mielellään ei.

Nyt kun sitä ihan oikeaa ruokaa tarvitsee myös allerginen taapero, on ruuanlaitosta tullut entistä haastavampaa - ja ennen kaikkea aikaavievää.

Minulla eikä miehellä ole mitään kovin pahoja allergioita. Tai siis sellaisia, jotka rajoittaisivat ruuanlaittoa. Ne minun allergioivat ainesosat (mm. kala, pähkinä, mansikka) on jätetty oikeastaan kokonaan pois ruuanlaitosta, eikä se ole aiheuttanut sinänsä ongelmia. Maitotuotteet ovat olleet pääsääntöisesti Hylaa - eikä niin suuri katastrofi ole ollut, vaikkei olisikaan, koska ruuassa maitotuotteet pääsääntöisesti kuitenkin kuumennetaan. Ja Hylanahan saa nykyään lähes kaikki maitotuotteet.

Joskus harvoin olen kokannut miehelle kalaruokaa ja itselle jotain muuta. Mutta silloin iltaisin olikin aikaa - kokata vaikka koko ilta. Ei haitannut, vaikka ruoka olisikin ollut vähän myöhempään. Tai vaikka se nyt joskus olisi jäänyt välistä.

Nyt kun Meean päivällisaika on puoli viiden maissa (lue: yleensä tulee itku, jos ei siihen mennessä ole saanut ruokaa) - ja olemme töistä kotona neljältä - on melko hoppu saada pötyä pöytään koko porukalle.

Kanakiusausta allergiaversiona. 

Ja siis, jo yhdessä ruuassa olisi ihan riittävästi tekemistä. Mutta kun allergikolle täytyy yleensä kokata ihan omat ruuat.

Tai no, toki voisin kokata myös meidän ruuat allergiaversiona kauramaitoa käyttäen ja kananmunan pois jättäen yms. Mutta kun Meean ruokavalio on toistaiseksi sen verran pieni, erityisruoka-aineet kalliita ja ruokakin paljon mauttomampaa (koska mausteita on Meealla käytössä vasta aika rajatusti), syö Meea aika pitkälti omia ruokiaan ja me omia. Aika paljon käytetään esimerkiksi juustotuotteita (sulatejuusto, juustoraaste, feta...) ruuissa ja niiden korvaaminen maidottomilla on aika haastavaa - eikä maistuisi yhtä hyvältä.

Oman ongelmansa tähän kyllä tuo se, että Meean ruokamäärät ovat kuitenkin vielä niin pieniä, että esimerkiksi yhdestä possun jauhelihapaketista (joo, naudanliha-allergiakin löytyy, eli normaalisti käyttämämme jauheliha ei sovi) tulee niin paljon ruokaa, ettei se mitenkään säily jääkaapissa niin montaa päivää, että kaikki tulisi syödyksi. Ja ihan kaikki ruoka ei vaan sitten ole yhtä hyvää pakastamisen jälkeen. Jonkin verran olen toki esimerkiksi makaronilaatikkoa tehnyt suoraan silikonisiin muffinssivuokiin ja laittanut siitä paistamisen jälkeen pakastimeen; näin saa käteviä annosvuuallisia ruokaa pikkuneidille. Eikä tarvitse ihan joka päivä kokata.

Ihan muutamia koko perheelle sopivia ruokia on. Esimerkiksi viime viikolla kokattu nakkikeitto (josta Meealle jätin porkkanat tarjoamatta) ja tällä viikolla kokkaamani broilerikaaliwokki (jota neiti ei kyllä suostunut edes maistamaan...).

Pienellä tuunaamisella muutamasta ruuasta saa yhdellä kertaa tehtyä sopivan koko perheelle, esim. ottamalla Meean osuuden pois ennen juustotuotteiden lisäämistä tms. Tällä viikolla tein esimerkiksi kasvissosekeiton, johon sekoitin soseutettujen kasvisten lisäksi kaurafraichea, jotta keitto sopi Meealle. Omaan osuuteeni lisäsin vielä fetamuruja päälle, aiemmin olen käyttänyt sulatejuustoakin.

Mutta pakko myöntää, että minulla on vielä paaaaaljon harjoittelemista tämän asian suhteen! Ei ihan mielikuvitus - ja viitseliäisyys - riitä jokaista ruokaa lähteä tuunaamaan Meeallekin sopivaksi. Vaikka varmaan pitäisi. Nythän siis tavoitteena on myös kasvattaa neidin ruokavalikoimaa ennen päiväkodin alkua; siellä ei sovi nirsoilla ihan niin paljon kuin kotona. :)

Olen kyllä hamstrannut kaappiin kaurafraichea, kaurakermaa ja muita vastaavia ruuanlaittotuotteita; nämä kuitenkin säilyvät jääkaapissa avattuna muutaman päivän, niin yhtä purkkia voisi hyödyntää muutamaankin eri ruokaan. Täytyisi nyt tsempata asian suhteen ja kokeilla erilaisia ruokia Meealle - ilman allergioita neiti varmasti olisikin saanut syödä jo jos vaikka mitä. Nyt nuo allergiat vähän rajoittavat äidin mielikuvitusta...

Yhtenä vaikeutena tässä on myös se, että itsekin alkaa olla jo kyllästynyt tekemäänsä ruokaan. Aika paljon on siis viime aikoina tehty itselle laatikkoja, vuokia ja keittoja, joita on helppo tehdä isoja määriä kerralla. Lähinnä siksi, että ruuanlaittoon menee muutenkin niin paljon aikaa - tekemällä isomman satsin kerralla, ei tarvitse (ehkä) ihan joka päivä kokata. Mutta nyt alkaa olla pikkuhiljaa nämäkin käyty perinpohjaisesti läpi kyllästymiseen saakka ja pitäisi alkaa katselemaan täysin uusia reseptejä - niin itselle kuin neidillekin. Näyttää nimittäin Meeakin jo olevan vähän kyllästynyt siihen meidän vakio-makaronilaatikkoon. :)

Hyviä vinkkejä koko perheelle sopivista resepteistä otetaan vastaan - tai siitä, miten niitä kätevästi tuunaisi kaikille sopivaksi!


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

3 kommenttia:

 1. Allergiat on kyllä ikäviä. Itse en välitä ruuanlaitosta vaan se on enemmänkin pakkopullaa. Samat ruuat kiertää viikosta toiseen.

  Meidän lapsi on tosi nirso ja ennakkoluuloinen. Ja siis ihan muutenkin tosi pieniruokain. Ei ole ollenkaan tavatonta että jättää vaikka lounaan syömättä ja juo pelkkää maitoa. Painokäyrät ei hyvältä näytä mutta minkäpä sitä tekee.

  Sitä olen kanssa miettinyt mitenkä hoidossa syö. Mutta toisaalta syö miten syö. Kylläpähän sitten syö kun on tarpeeksi nälkä.

  Meillä pelkkä maitoallergia joten ongelmia ei ole tuossa ruuanlaitossa sen suhteen ollut. Korvattu soija- tai kauratuotteilla.

  Sori tässä ei kyllä nyt tullut ideoita ollenkaan...pelkkää omaa paasausta vaan.

  Mutta tsemppiä ja toivottavasti allergiat alkaisi hellittää iän myötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa muutakin kommentoida kuin ideoita! :D Ihan kiva kuulla muidenkin kokemuksia! :)

   Meillä myös vähän nirsoilua havaittavissa. Johtunee varmaan osittain noista allergioista; kun ruokavalio on ollut rajoitettu, niin kaikkeen uuteen pitää suhtautua tosi epäluuloisesti. Yleensä kyl sit maistuu, kunhan ennakkoluuloista päästään yli. :)

   Ja meille tosiaan toi pelkkä maitoallergiakin tuottaisi haastetta, kun niitä erinäisiä juustoja on hankala korvata - ainakaan maistuvasti...

   Poista
  2. Niin ja tsemppiä sinnekin; onneksi maitoallergia ainakin useimmiten hellittää iän myötä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!