maanantai 11. toukokuuta 2015

Äidin vapaailta

Otin pienen varaslähdön äitienpäivään jo perjantaina, jolloin vietin vapaaillan. Ensimmäisen laatuaan.

Hämmästyin tajutessani, että se oikeasti oli ensimmäinen virallinen vapaailtani - yli vuoteen! Tätä ennen Meea on ollut poissa äidin luota yöunille mennessä vain kerran; kuukauden ikäisenä, kun itse olin sairaalassa toipumassa kohtuun jääneen istukan palasen poistosta.

Iltanukutus on ollut pääsääntöisesti minun hommaani koko vuoden ajan, erityisesti siitä asti, kun kunnon päivärytmi ja nukkumaanmenoaika alkoi viime syksynä löytymään. Toki mieskin on Meean välillä nukuttanut, mutta melko harvoin. Ja silloinkin olen itse ollut ns. hätävarana viereisessä huoneessa - ja välillä on hätävaraan joutunut turvautumaankin. Etenkin äiti-vaiheen tullessa esiin alkuvuodesta yöunille nukuttaminen oli aika mahdotonta muille kuin minulle. 

Meea on ylipäätään ollut kohtuullisen vähän hoidossa. Jonkun verran toki kyläillessä viettänyt aikaa poissa äidin helmoista, mutta olen ollut kuitenkin lähistöllä. Isovanhempien hoidossa Meea on ollut pari kertaa ilman äitiä tai isiä ja yleensä max kaksi tuntia kerrallaan - päiväsaikaan.

Eivätkä ne hetket pelkästään isin kanssa - äidin ollessa poissa kotoa - ole kovin pitkiä olleet nekään; kampaajakäynnit bussimatkoineen varmaan ne pisimmät ajat. Pisin hoitojakso ylipäätään taitaa olla meidän Tampereen leffa- ja Ikea-reissu, jolloin neiti vietti reilut reilut kahdeksan tuntia mummin ja vaarin seurassa.

Vapaailta varmastikin tuli siis tarpeeseen - sekä minulle että Meealle. Etenkin ottaen huomioon, että parin viikon päästä töideni alkaessa joudumme olemaan joka viikko parikymmentä tuntia erossa! 

Mitä sitten tein vapaailtanani?


En viettänyt vapaailtaani baarissa notkumalla, enkä edes ollut fyysisesti kovin kaukana kodista.

Itse asiassa - kun kerrankin sain itselleni vapaaillan lastenhoidosta, vietin sen vapaaehtoisesti kaatosateessa, kuraliejussa rämpien. :D

Paikallinen frisbeegolfseura siis järjesti naisille suunnatun kurssin perjantai-iltana. Koska mies on innokas frisbeegolffari ja itsekin olen jonkin verran lajia kokeillut, ajattelin osallistua kurssille parantamaan taitojani. Etenkin kun talven aikana tuntui unohtuneen kaikki opit, kurssi tuli aika hyvään saumaan. Ajattelin myös, että vältytään pahemmilta perheriidoilta; mies on monesti koittanut taitojani harjaannuttaa, mutta jos ei asiaa heti ymmärrä tai osaa, menee hermot. Välillä molemmilta. Plussaa oli myös se, että innokkaan fg-seuran ansiosta kurssi oli täysin ilmainen!


Miehen parhaat kiekot lainassa kurssilla. 

Kurssin alkuun osuneesta kaatosateesta huolimatta kurssilla oli tosi kivaa ja taidotkin varmaan vähän karttuivat. Kurssin jälkeen lähdin vielä naapurin kanssa kiertämään rataa; ihan loppuun ei jaksettu, eikä sateisesta kelistä johtuen olisi viitsittykään. Tunnin verran kuitenkin kiekkoa heiteltiin radalla ja päivitettiin viimeisimmät kuulumiset, joten hyvä illan liikuntatuokio tuli siitäkin.

Kaikki oli mennyt kotona hyvin; nukkumaanmeno oli ottanut vähän koville, mutta kyllä neiti oli unessa siihen mennessä, kun itse iltayhdeksän jälkeen kotiuduin.

Ehkä sitä jatkossa tämäkin äiti osaa ottaa itselleen enemmän vapautta ja uskaltaa jättää Meean muidenkin hoitoon. Ehkä kesän koittaessa enemmän tuleekin sellaisia tapahtumia, joihin haluaisi ottaa osaa - viime kesänä neiti oli vielä niin pieni, ettei sellainen käynyt mielessäkään. Isovanhemmat ovat kovasti kyselleet jo pikkuneitiä yökylään - jospa sitä kesällä jo uskaltaisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!