sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Vauvavuoden turhat ja tarpeelliset

Pakollinen vauvablogi-postaus luvassa! Mikä meidän perheessä oli vauvavuotena tarpeellista, mikä turhaa?

Tarpeelliset must have -jutut


Yhdistelmävaunut ja turvakaukalo
Liikkumisen kannalta nämä olivat ehdoton hankinta - ja travel system -toiminto arkea helpottava asia. Meillä pitkän pohdinnan jälkeen hankittiin Britaxin Affinityt; laadukkaan oloiset ja pieneen tilaan menevät vaunut. Ja turvakaukalo luonnollisesti samaa sarjaa, eli travel system -ominaisuudella varustettuna sai napsauttaa ratasrunkoon kiinni. Paljon tuli käytettyä ja rattaathan ovat edelleen lähes päivittäisessä käytössä.  
Pinnasänky
Mielestäni aika itsestäänselvyys tämäkin - vaikka olen kuullut perheistä, joissa perhepeti on vauvan ainoa nukkumapaikka. Brion pinnis on edelleen käytössä, en tiedä milloin neidin uskaltaa siirtää nukkumaan isojen tyttöjen sänkyyn. Laskettava laita ja useampaan tasoon saatava pohja ovat olleet hyviä lisäominaisuuksia; laita ei meillä lähde irti, eikä sille oikeastaan ole ollut kyllä tarvettakaan.

Sitteri
Tavallinenkin sitteri olisi varmasti ollut runsaassa käytössä - meidän 3-in-1 kehto/keinu/sitteri vielä enemmän. Alusta asti toimi päikkäriunisänkynä, myöhemmin leikkipaikkana. Meillä sitteri palveli aluksi myös syöttötuolina, kun ei neiti vielä osannut istua. Ehdoton hankinta myös koiran takia; oli huomattavasti turvallisempaa laittaa neiti vessakäynnin ajaksi sitteriin kuin lattialle.

Hoitoalusta
Hoitopöytää ei ostettu - ihan jo tilankäyttösyistä - mutta hoitoalusta oli ihan ehdoton. Hoitoalusta oli kylppärin vieressä, kodinhoitohuoneen tason päällä. Pieni hutiostos tässäkin tosin tuli, kun ostin aluksi alustan, jossa on ns. pehmusteet kolmella sivulla; varsinainen hoitoalustan tila jäi melko lyhyeksi, joten meidän pitkäksi venähtänyt neiti ei siihen kovin pitkään mahtunut. Muistaakseni joskus syksyllä hankin uuden, erimallisen hoitoalustan, johon neiti vieläkin mahtuisi (tosin jalat roikkuvat jo ilmassa). Pitkälti vaipat vaihdetaan kyllä potalla, joten ei ole hoitoalustalle enää juurikaan tarvetta, sen varmaan voisi myös siivoilla pikkuhiljaa jo pois.Vaunujen suojaverho
Meillä oli omat verhonsa vaunuissa/rattaissa ja turvakaukalossa. Ehdottoman hyvä ostos! Kun vauva nukahti jompaan kumpaan, sai nukkua rauhassa verhon takana - eikä aurinkokaan paistanut silmiin. Harsovirityksiä ei taidettu edes koskaan testata, eivätkä ne olisi varmaan toimineetkaan. Niin ja kaksi kappaletta oli meillä ainakin tarpeen sen takia, ettei aina tarvinut vaihtaa suojaverhoa vaunuista kaukaloon ja kaukalosta vaunuun. Etenkin kun se yleensä aina olisi unohtunut juuri sinne väärään paikkaan.

Itkuhälyttimet
Mikäli lasta meinaa nukuttaa vaunuissa ulkona, nämäkin ovat ehdoton hankinta. Tai siis; meillä on Meea ehkä kerran nukkunut ulkona ilman itkuhälyttimiä, kun niistä oli virta lopussa - ja kyllä oli melkoista vahtimista koko ajan, että milloin neiti herää. Ostimme itseasiassa itkuhälyttimiksi Cobran radiopuhelimet, joista löytyy myös itkuhälytin-toiminto. Eli nämä palvelevat käytännössä myöhemmin vielä vaikkapa miehen metsästysharrastuksessa radiopuhelimina.

Kylpyamme
Kuulemma kaikki eivät kylpyammetta lapselle osta, jos pesu onnistuu isohkossa pesualtaassa. Meillä kylpyamme on ollut erittäin mieluisa paikka, eikä pesuallas olisi kyllä millään ajanut samaa asiaa, ainakaan hieman isommalle lapselle. Meea tykkää käydä suihkussakin, mutta kylpyamme ja kylpylelut ovat kyllä hihkumisen arvoinen asia.Tuttipullot
Meillä erittäin tarpeellisia, koska Meea tarvitsi lähes alusta asti lisämaitoa - ja myöhemmin sitten omasta tahdostaan hylkäsi koko imetyksen. Tuttipullojen osaltakin tosin aika paljon oli hutiostoja ja jopa käyttämättömäksi jääneitä pulloja, kun ei ronkelille neidille kelvannut kuin Aventin pullot...

Rintapumppu
Samasta syystä tarpeellinen kapistus tämäkin; tosin sen tarpeellisuus monesti ilmenee vasta vauvan syntymän jälkeen. Itse ostin pumpun kyllä jo ennen synnytystä, kun sain halvalla lähes käyttämättömän. Oma rintapumppu oli siis Aventin manuaalinen (vanhempi malli), johon olin kyllä kovin tyytyväinen.

Liivinsuojat
Äitiys-tarvikkeista ehdoton ostos! Äitiyspakkauksen mukana tulee yhdet liivinsuojat, mutta yksillä ei kovin pitkälle pärjää. Sanoisin, että vähintäänkin viisi paria, niin ei tarvitse ihan joka päivä olla pyykkäämässä.

Vaipparoskis
Jonkun mielestä turhake ja itsekin pohdin, onko meillä tarvetta tällaiselle. Koska kotona ei ollut ylimääräisenä yhtään kannellista roskista, ostimme kunnon vaipparoskiksen. Ja hyvä että ostimme! Vaipparoskis on ollut tosi hyvä erityisesti koiran kannalta; ei tarvitse pelätä, että koira menee tonkimaan vaippoja. Ja nykyään ehkä samat sanat myös taaperon suhteen! Lisäksi vaipparoskis pitää hajut sisällään ja roskis on kuitenkin sen verran iso, ettei roskapussia tarvitse joka päivä kiikuttaa ulos. Jostain kuulin/luin jonkun nimittäin moittivan tätä turhakkeeksi juuri sen takia, että kyllä hän ainakin mieluummin vie päivittäin/monesti päivässä vaipat suoraan ulkoroskikseen. Hektisessä vauva-arjessa en kyllä tiedä, miten olisi itse jaksanut joka vaippaa erikseen kiikuttaa ulos... Ja kyllä - jos kyseessä ei ole oikea vaipparoskis, niin ne hajut kyllä sieltä roskiksesta leijuvat melko voimakkaasti.

Äitiyspakkauksen pikkutavarat
Äitiyspakkausta olen kehunut aiemminkin ja erityisesti tämä "pikkusälä" oli tosi tarpeellista. Kynsisakset, hiusharja, kylpypyyhe, kylpylämpömittari... Mitä muuta siellä nyt olikaan. Välttämättä ei olisi tiennyt itse, mitä kaikkea pitää ostaa ja missä vaiheessa - ja tätä kautta ne sai myös tosi edullisesti. Ja varmaan ainakin meillä noista pikkukamoista kestovaippaa lukuunottamatta kyllä tuli kaikki käyttöönkin!


Turhahkot

Bumbo
Meillä bumbo oli kätevä kapistus ehkä parin viikon ajan. Hyöty suhteessa hintaan ei ehkä ollut ostamisen arvoinen. Meillä bumbo oli käytössä silloin, kun koira ei vielä ollut ihan niin tottunut vauvaan, että olisi uskaltanut jättää sitteriin lattialle siksi aikaa, kun itse touhuilee jotain. Bumbo oli kätevä nostaa pöydälle ja neiti pysyi siinä kuin nakutettu. Koiran totuttelu kuitenkin kasvoi ja pikkuhiljaa ei sitterissäkään - ainakaan aina - nuoltu naamaa puhki. Alunperin ajattelin bumbosta olevan hyötyä myös vauvauinnissa, mutta pärjättiin turvakaukalolla erinomaisesti koko aika.

Manduca
Ainakin jos pelkkää vauvavuotta ajatellaan, niin eipä montaa kertaa tullut Manducaa käytettyä. Toki siinä voi kantaa vielä vanhempaakin lasta, mutta saa nähdä, kuinka aktiivista Manducan käyttö tulee olemaan.Hyppykiikku
Paikka, jossa neiti viihtyi älyttömän hyvin ja sitä jonkin verran tuli käytettyäkin. Jouduttiin ottamaan hyppykiikku pois käytöstä, kun neiti alkoi vähän varvistamaan, joten loppujen lopuksi ihan hirveän pitkä käyttöikä hyppykiikulla ei ollut. No, onneksi sekin oli käytettynä ostettu. :)

Imetystyyny
Imetystyynyä kokeilin varsinaiseen tarkoitukseensa muutamia kertoja, mutta se ei ollut kovin hyvä. Ihan yhtä hyvin pärjäsi tavallisen tyynyn kanssa - tai kyljellään sängyssä, kuten me usein oltiin. Ihan hyvin olisi pärjännyt ilman imetystyynyäkin, joten meille tämä ei olisi ollut mikään ehdoton ostos. Meillä imetystyyny olikin enemmän käytössä ilman tukea istumaan opettelevan vauvan selän takana kupsahdusten varalta.Täysin turhat


Niistäjä
Ehdottomasti turhin ostos. Kerran kokeiltiin ja neiti veti itkupotkuraivarit. Sen jälkeen pärjättiin vallan mainiosti paperin ja suolatippojen avulla.Kylvetystuki
Tämä saatiin sukulaisilta, joilla itselläänkään tuki ei ollut ollut käytössä. No eipä ollut meilläkään kertaakaan, vaikka etukäteen ajattelin sen olevan ihan ehdoton apuväline.

Unipussi
Ostin näitä kaksikin (onneksi käytettynä ja onneksi halpoja), mutta eihän tuo meidän neiti niissä suostunut nukkumaan. Aluksi olivat kumpikin aika isojakin, joten ei varmaan ollut pienenpienen vauvan mukava olla niissä. Mutta eivät ne koon kasvaessakaan mukavia paikkoja olleet; kolmesti taisin yrittää unipussia, mutta joka kerta jouduin vaihtamaan ennen aamua yökkärin päälle.

p.s. Kuvat lainattu netistä ja ihan kaikki eivät ole täsmälleen samoja tavaroita kuin meillä oli käytössä - aika lähelle kuitenkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!